torsdag 26. april 2012

Tsjernobyl, hva skjedde, egentlig ?

Hei fininger!
Jeg har fått spørsmål om jeg ikke kunne skrive litt mer detaljert om det som skjedde under Tsjernobylulykken, litt sånn minutt for minutt. Og det vil jeg selvsagt gjerne, så dette blir litt sånn seconds from disaster á la SunnivaRose.


Bakgrunnsfakta om reaktoren:
Tsjernobylreaktoren var en såkalt RBMK-reaktor (RBMK er et russisk akronym som betyr noe sånt som "grafittmoderert trykkvannsreaktor"): den var veldig økonomisk mtp uranressurser, og den egnet seg til å produsere våpenplutonium.
Det var et velkjent faktum at reaktoren oppførte seg svært ustabilt ved lav effekt, og at SCRAM tok 10 ganger lenger tid enn vanlig - 20 sekunder ifht 2 sekunder på feks en PWR-reaktor. Dessuten vil kontrollstavene i de første sekundene de føres inn i reaktoren aksellerere kjedereaksjonen, heller enn å stoppe den...Vi befinner oss altså i det som i dag er Ukraina, da Sovjetunionen. Det flotte Tsjernobylanlegget har fått en ny sikkerhetsinnstallasjon, som må testes ut, og dette skal skje tidlig om morgenen, lørdag den 26. april 1986. Forberedelsene til testen begynte rett etter midnatt den 25. april 1986.

Fredag 25. april 1986, klokken 01:00: 
Arbeiderene begynner sakte og forsiktig å redusere effekten på kraftverket, den skal gå fra 3200 MegaWatt (MW)  til 700 MW.
Klokken 14:00: KievEnergo ber om at effekten ikke reduseres mer enn den allerhede er, siden elektrisitetsbehovet i Kiev er stort rett før helgen.
Klokken 23:00: Effektreduksjonen tas opp igjen. 9 timer som skulle ha vært brukt til å redusere effekten sakte og forsiktig var dermed tapt, og siden testen skulle gjennomføres om morgenen lørdag 26. april måtte den videre jobbingen foregå i høyere tempo.

Lørdag 26. april, klokken 00:30:
Et plutselig, voldsomt effektfall på reaktoren, ned til 30 MW  (mao: 670 MW lavere enn de skulle totalt). En så lav effekt gir et så lavt trykk at rør som skal være fylt med damp, heller blir rør fylt med vann. Dette fører også til at effekten gjerne faller enda mer, og operatørerne jobber dermed på spreng for å få hevet effekten nok til at den planlagte sikkerhetstesten skal kunne gjennomføres dagen etter.

Klokken 01:15: Reaktoringeniøren mener at testen bør avbrytes, men fortsetter å gjøre alt han kan for å få hevet effekten til riktig nivå, i frykt for å miste jobben... For å klare dette bryter han flere sikkerhetsregler. Viktigst av alt er at alle kontrollstaver dras helt ut av reaktorkjernen (ikke tillatt i følge sikkerhetsreglene), og dette gjorde at effekten hoppet opp til 200 MW  (nesten alle kanaler er fylt med vann, og alle kontrollstaver er dratt ut av kjernen...). RBMK-reaktoren er maksimalt ustabil under disse forholdene (dette var kjent, og en britisk sikkerhetsrapport fra mars 1986 kokluderte med at RBMK aldri  ville kunne leve opp til vestens sikkerhetskrav, selv om det var en teknologisk veldig interessant konstruksjon).

Klokken 01:23:40: En operatør trykker på SCRAM-knappen og alle kontrollstavene settes inn i reaktorkjernen. Dette var dråpen som fikk begeret til renne over; effekten i reaktoren økte voldsomt fordi den nederste delen av kontroll/SCRAM-stavene var av grafitt (noe som øker reaktiviteten!).I kortversjon førte dette til to voldsomme dampeksplosjoner (rørene som opprinnelig var fylt med vann ble på altfor kort tid igjen fylt med damp, og damp tar som kjent mer plass enn vann), som blåste taket av reaktortanken, slik at reaktorkjernen ble liggende helt åpen, og deler av det superaktive brenselet ble slynget ut på bakken.
Grafitten i reaktoren tok så fyr; en kraftig brann som varte i flere dager, og på en effektiv måte spredte innholdet (bla. de svært radioaktive fisjonsproduktene) ut av reaktoren og opp i atmosfæren.

Den desidert verste ulykken i kjernekraftens historie var et faktum.


Tsjernobylkraftverket i bakgrunnen, den fraflyttede "paradebyen" Pripyat i forgrunnen

De faktiske kosekvensene av ulykken får jeg ta en annen gang, men det som kan nevnes er at de veldig ofte er meget overdrevet - uten at jeg med dette utsagnet på noen måte mener at Tsjernobylulykken ikke var svært svært alvorlig...
41 kommentarer:

 1. Hva står SCRAM og RBMK for?

  SvarSlett
  Svar
  1. SCRAM står for Safety Control Rod Axe Man, og det er en link her i innelgget ;)
   RBMK er et russisk akronym som jeg dessverre ikke vet nøyaktig hva står for, da jeg bare kan noen få ord på russisk (de jeg trengte for å kunne ha russisk-talende ballettlærer som ikke kunne engelsk), men RBMK er en grafittmoderert trykkvannsreaktor.

   Slett
  2. Fra Wikipedia:
   RBMK = Reaktor Bolshoy Moshchnosti Kanalniy ("High Power Channel-type Reactor")

   http://en.wikipedia.org/wiki/RBMK

   Slett
  3. Hmm, ja kanskje det er det det faktisk betyr...Men jeg tror ikke dette gjør folk så mye klokere, og siden alle vestlige reaktorer har navn som forteller kort hvordan de fungerer blir det vel greit å si at RBMK ihvertfall _er_ en grafittmoderert trykkvannsreaktor ;)

   Slett
  4. Реактор Большой Мощности Канальный=høykapasitets kanalreaktor. Etter hva jeg kan lese ut ifra den russiske wikipediasiden er dette en benevnelse på brenselsstavene i reaktoren.

   Slett
 2. Hei og takk for en interesant blogg.
  det jeg lurer på etter å ha lest dette er: Finnes det noenlunde troverdige tall på hvor mange som døde, ble syke eller fikk signifikant forkortet levetid på grunn av Tsjernobyl? Jeg er klar over at det ikke er så lett å si at NN døde på grunn av Tsjernobyl og ikke av noe annet.
  Og hvor mange dør osv på grunn av tilsvarende energiproduksjon fra et kullkraftverk i normal drift et år?

  SvarSlett
  Svar
  1. Utenom dem som omkom under slokningsarbeidet på reaktoren var det ingen som omkom på grunn av uhellet.
   Sykdomsrisikoen for befolkningen rundt Tsjernobyl økte fra nesten ingenting til fremdeles nesten ingenting.

   Slett
  2. Skal absolutt skrive et innelgg om konsekvenser av denne ulykken litt senere (prøver å få det til til uken).

   Jeg er nesten enig med Koppa Dasao her; sykdomsrisikoen som følge av radioaktive utslipp økte lite, men ulykken ble taklet på en esktremt dårlig måte og dette har ført til mye psykiske problemer i området. Sånn sett har ulykken gitt en høyere sykdomsrisiko, men ikke på den måten folk flest kanskje tenker seg ;)

   Slett
  3. Svaret på dette kan vi ikke vite enda,folk vil dø/bli syke av stråleskadene i flere generasjoner framover.Uavhengige forskere regner med flere hundre tusen døde,opptil en million,i tillegg kommer sykdom og
   misdannelser.Se forøvrig:http://www.i-sis.org.uk/Scientific_Forum_Radioprotection_May_2012.php

   Slett
  4. Jo, vi kan si ganske mye om det allerede nå. Det er totalt sett få som har fått noen dose som er av noe særlig størrelse (sammenliknet med hva man får naturlig hvert år - fra verdensrommet, bakken, eller internt fra kroppen).
   Det fins områder i verden der det naturlige strålenivået er mange ganger høyere enn det er til og med i noen av de fraflyttete områdene rundt Tjsernobyl, hvor bor det mennesker som ikke har noen høyere kreftrate/mer sykdommer/lever kortere...

   Slett
  5. Det er fortsatt pr idag større innslag av radioaktivitet målt i kjøttet til norsk vilt i f eks nord-trøndelag. Det sies at dette kommer fra det radioaktive nedfallet som kom fra Tsjernobyl. det er primært blodkreft og mage/tarmsykdommer som er utbredt pga dette nedfallet.

   jeg har dog et spm; hvor stor skade gjorde dette nedfallet fra Tsjernobyl kontra senskadene av bombene i Hiroshima/Nagasaki?

   Slett
  6. Du sier at den fysiske effekten på folks helse er liten, hva baserer du deg på av studier? Det er en såpass utrolig påstand, at den krever dokumentasjon.

   Slett
  7. Du kan lese rapportene til FN Anonym,
   mvh
   Dag-Vidar

   Slett
 3. hei ;)

  Slenger innom med en nok kommentar.

  i dette innlegget eller rettere sagt i ett nytt innlegg kan det være hensiktsmessig å fortelle om forskjeller i hvilke reaktortyper som er brukt før og nå. Dette med hensyn til sikkerhetstiltak som iverksettes i de ulike typer reaktorer og hvordan de kontrolleres.

  Denne informasjonen er tilgjengelig på nett og det er mulig å forenkle forklaringene slik at mannen i gata kanskje forstår forskjellen mellom gamle og nye reaktortyper.

  Ja du snakker litt om konsekvender. For Norges del så kan en si at kontamineringen med radioisotoper, da med hensyn til Sr90 og radiocesisuim var svært liten.

  For en visuel foklaring kan en si at: ta den ene hånden din og kast over Norge - så mye falt over Norge og meste er radiocesium, fordi strontium er en ganske tung isotop og ramler ned passelig fort.

  De med mest nedbør i dagene etter er også de som fikk mest. av den ene hånda med isotoper....

  Til syvende og sist er Sellafield fra England en større tilbyder av radioaktive isotoper, samt prøvesprengninger på fra 50- tallet ++.

  ;) sånn e nu det da!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for fine innspill: blir innlegg både om konsekvenser, og definitvt ett om forskjellige reaktortyper :)

   <3

   Slett
  2. nevn gjerne noe om de som befinner seg i feks sverige også, alltid vært litt nysgjerrig på de.

   Slett
  3. Skal se hva jeg kan få gjort :)

   Slett
 4. Var ikke det store poenget med RBMK - sett fra et militært synspunkt - at den kan skifte drivstoffstaver uten å stopp reaktoren? Dette gjør at mulighetene for trykkapsling er ganske begrenset.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm, vil ikke svare bastant på det med trykk akkurat nå (lover å komme tilbake til dette), men du har helt rett i at et poeng med reaktoren var at man kunne skifte brensel on-line...

   Slett
  2. Du har sikkert fått med deg denne siden, men mange andre har ikke: http://bravenewclimate.com/

   Det var interessant å følge Fukushima-krisen der, bl.a.

   Slett
  3. haha.
   enda en e-bok side.
   bare la alt flyte så går ting bra.
   sikkert også en grunn for at barn blir født med kreft, plagd av staten sin, eller plutselig finner seg selv som skutt, sølt på eller lignende.
   ye.

   sånne kriser vil komme igjen og igjen. hva faen gjør slike reaktorer ute på øyer i utgangspunktet.

   det er fordi staten Japan er en kul stat som kunne fått strømmen sin annerledes om verden var litt bedre organisert.

   frekt å la den brille nerden svirre inne i rommet med statslederne.
   dere er en skam for verdens befolkning.

   Slett
 5. det er sånn verden vil gå under til slutt.
  men også slik den går fremover.
  uten at helter trykker på knappene som fører til høy-eksplosive omveltninger.

  jeg sitter å tenker på hvordan amerikanerne brenner ut olje fra ørkenen de lager til ørken.
  og hvordan kina og nordkorea antagelig har et våpen vesten bare kan drømme om.
  respekten fra nesten 1 milliard innbyggere.
  antagelig kommer de resterende 6 milliarder til å krangle seg så fattige at Kina gjør alle sine kjeve rette rase til millionærer mens resten må holde seg utenfor vann og sivilisasjon.

  hey kina. i dear you making the world a cooler place.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nord-Korea har våpen vi bare kan drømme om? Jeg vil anslå sjangsen for noe slikt til 0,000000012%.

   Slett
  2. Jeg tror også sannsynligheten for at Nord-Korea har våpen vi bare kan drømme om er heller liten... Men jeg er jo for all del ikke noen ekspert på hverken våpen eller samfunnsvitenskap ;)

   Slett
 6. dette er komplett off topic. men om markedet bestemte at alle måtte spise i dag og i morgen.
  og man regnet ut hvor mye mat det var.
  hva skjer da med akche-kurser og etterspørsel?
  er ikke etterspørsel bare til for å holde på jobber man egentlig ikke trenger men som blir betalt over sammenligning av hva det koster å produsere. som bør være alt. for alle.

  SvarSlett
 7. Når det gikk som det gikk, var vel konsekvensene til å leve med. Men jeg har hørt at de var ganske nær å få en siste dampeksplosjon etter at sarkofagen var lagt over anlegget, noe som kunne ha fått svært fatale konsekvenser for det meste av Europa.

  SvarSlett
 8. Hvordan kan du si "overdrevet"? Alle de som var med på redningsaksjonen er vel døde nå i dag. Hundrevis av barn ble født med misdanneslser av ulike slag. Fram til i dag har et ukjent antall avgått med døden som følge av ulykken. Gorbatjov, den store Glastnost helten, forsøkte å holde hele ulykke skjult. Noen statistikk har aldri blitt publisert. Forurensningen i Ukraina spredte seg helt til Finnmark! Jeg tror ikke du har helt forstått alvoret rund ulykken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var nok like mye det sovjetiske systemet som bidro til at ulykken ble forsøkt holdt skjult. Litt usikker på hvor mye av skylden for dette som man bør legge på Gorbatsjov. Omfanget av ulykken ble dessuten feilrapportert, fordi folk lenger ned i systemet blant annet fryktet for konskevensene for seg selv.

   Slett
 9. Hvordan er det ikke så seriøst som det var? Flere tusen lider fortsatt, både de som ble utsatt som bodde i byen, og de som jobbet der? Enda verre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Altså, om innholdet rant igjennom bunnen og traff vannet som lå under, kunne dette ha reagert og endt ganske dårlig. Ikke bare for Russland, men resten av Europa.

   Slett
 10. Ville gjerne lese artikkelen din.. men lilla på rosa... rosa på lilla, rosa på rosa... og forferdelig formatering av teksten med tilfeldige ord med stor font, deler av teksten (ikke bare evnt. overskrifter) i stor font, fler av stedene med doble og trippel mellomrom...

  Det ble rett og slett så uryddig, skrikende og vanskelig å lese at jeg ga opp. Men uansett artig at en doktorgradstipendiat som forsker på bruk av thorium har en rosa blogg :)

  SvarSlett
 11. Jeg lurer på om Canada eier all thoriumen (de har kjøpt mineralrettigheter), eller om det finnes overalt, og hvor langt har forskning kommet?

  er så typisk at alle dårlige forskere ikke gidder å svare på spørsmål som dette i kortfattet form med noen enkle kilder så folk kan lese litt og lære hoved trekkene nesten umiddelbart.
  skillet går der.

  SvarSlett
 12. Bra at du opplyser folk om hva som skjedde i Tsjernobyl. Du har rett i at skadevirkningene er sterkt overdrevet, i allefall her til lands. Det finnes en "antagelse" at nedfallet fra Tsjernobyl-ulykken over Norge kan øke risikoen for arvelige genskader med ca. 10 %, men noen økning av kreft i Norge som følge av ulykken i Tsjernobyl er aldri med sikkerhet blitt påvist. Den eneste formen for kreft som med sikkerhet og i ettertid har økt i Tsjernobyls nærliggende deler av Ukraina, Russland og Kviterussland er skjoldbruskkjertelkreft og beinkreift/leukemi.

  Men i disse områdene mener jeg skadevirkningene faktisk er underdrevet. Jeg var i 2011 på besøk både i Pripyat/Tsjernobyl og i landet som ble hardest rammet med ca 70% av nedfallet, nemmelig Kviterussland. I følge vår frittalende(ting man kan bli straffet for å si)guide er det fortsatt store helseproblemer særlig blant barn som kommer fra regionene som fikk det største nedfallet fra Tsjernobyl. Mye av dette er helsplager som ikke dokumenteres godt nok i offesielle rapporter, blant annet av økonomiske og politiske årsaker.

  Men i virkeligheten er det i disse områdene en stor økning av infeksjoner, misdannelser, syke nyfødte, barnedød, abort, sterilitet, sykdommer i mage-tarm, hjertelunge, svekking av immunforsvar og hormonsystem pluss opptil 40% av de berørte barna i disse orådene har skader på skjoldbruskkjertelen, uten at dette nødvendigvis trenger å være kreft. Blant annet i Minsk finnes det barnesykehus(godt støttet av vesten)som er overfyllt av barn med som lider av disse plagene. Så bildet er nok langt værre enn det de offesielle raportene skal ha det til.

  Jeg er hverken atomfysiker eller lege, men er svært interessert i denne hendelsen, og reiste derfor i privat regi til disse områdene for å se hvordan virkeligheten utarter seg i forhold til det man leser og hører. Du har sikkert vært i Tsjernobyl, men jeg anbefaller på det sterkeste til dere andre å ta turen dit, og nei du blir på ingen måte stekt eller grillet av noen timers opphold i Tsjernobyl.

  SvarSlett
 13. RBMK = Reaktor Bolshoy Moshchnosti Kanalniy

  SvarSlett
 14. Vet ikke hvor enig man bør være i hvilken grad det var kjent at RBMK-reaktorer ble ustabile under ekstremt lav effekt. Problemet i gamle Sovjet, var at operatørene kjente ikke til de fysiske egenskapene på de anlegg de betjente fordi alt skulle være så hemmelig. De ble opplært til å takle situasjon A ved å trykke inn knapp B for så å titte på instrumentmåler C for å se om effekt D viste seg som et nivå under verdi E. Skulle E være over ønsket nivå, trekk hendel F og varsle G. Slik var det faktisk i stor grad verden over.

  Grunnen til at disse egenskapene var ukjente for operatørene i reaktor 4 den natten, var at konstruktørene så ikke for seg at man noensinne ville ønske å operere en reaktor på denne måten. Hadde ledelsen ved kraftverket varslet testen oppover i systemet slik de skulle ha gjort, ville kontrollrommet vært besatt av helt andre folk med mye høyere kompetanse.

  Problemet operatørene stod overfor, var at de hadde ingen trening i å holde en reaktor i drift på et så lavt nivå, og det som hadde god effekt på en reaktor i vanlig drift, førte til ytterligere forverring i stedet. Det blir som når du svinger rattet til høyre, og så går bilen til venstre. Ikke akkurat det du forventer.

  Ideen med å la turbinen minske gapet mellom grid og aggregat var jo svært god, men en slik situasjon ville jo da ha inntruffet med en reaktor som var i en stabil drift. En SCRAM ville jo da fungere helt greit.

  SvarSlett
 15. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 16. pakistan og kina vil lide russlands skjebne. hypnose og overtagelse.

  Svar
  det gammel-russiske norge sier:
  Din kommentar venter på moderering.
  april 30, 2012 kl. 03:08
  små opprør som skudd mot individer, stener mot politiets biler fra broer etc vil huskes.
  alle myndighets personer ned til lokalpolitikken er åpne mål.

  SvarSlett
 17. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 18. Greetings to every one that is reading this testimony. I have been rejected by my wife after three (3) years of marriage just because another Man had a spell on her and she left me and the kid to suffer. one day when i was reading through the web, i saw a post on how this spell caster Dr Azuka have help a man to get back her wife and i gave him a reply to his email (dr.azukasolutionhome@gmail.com) and he told me that a man had a spell on my wife and he told me that he will help me and after 24 hours  that i will have my wife back. i believed him and today i am glad to let you all know that this spell caster have the power to bring lovers back. because i am now happy with my wife. Thanks for helping me Dr Azuka..or add him up on whats-app +44 7520 636249

  SvarSlett
 19. DO YOU NEED A LOAN?
  We are a financial consultants that handles international finances for any amount of banking instruments. What about finding a reputable Debt Consolidation firm that can assist you in reducing monthly installment so that you will have affordable repayment options as well as room to breathe when it comes to the end of the month and bills need to get paid? Mr Steve Wilson Loan Firm (stevewilsonloanfirm@gmail.com) is the answer. Reduce your payments to ease the strain on your monthly expenses. Feel free to engage our leased facilities as We have provided over $2 Billion in business loans to over 25, 000 business owners just like you. We use our own designated risk technology to provide you with the right business loan so you can grow your business. Our services are fast and reliable, loans are approved within 24 hours of successful application. Whatsapp:+16673078785

  * Personal loans,
  * Truck Loans
  * Car Loans
  * Real Estate Loans
  * Refinancing Loans
  * Debt consolidation loans
  * Education Loans
  * Farm Loans
  * Corporate Loans
  * Business Start-up Loans

  We offer loans from a minimum range of $5,000 to a maximum of $500 million, STEVE WILSON LOAN FIRM Will give you loan with an affordable interest rate of 2% and loan duration of 1 to 30 years to pay back the loan (secure and unsecured). Our aim is to provide Excellent Professional Financial Services. Intermediaries/Consultants/Brokers are welcome to bring their clients and are 100% protected. In complete confidence, we will work together for the benefits of all parties involved. Do not keep your financial problems to yourself in order for you not to be debt master or financial stress up, which is why you must contact us quickly for a solution to your financial problems. It will be a great joy to us when you are financially stable
  Email us via:

  Yours Sincerely,
  Mr Steve Wilson.
  Whatsapp:+16673078785

  We are certified and offer fast and reliable services

  SvarSlett
 20. HALLO
  Finner du deg litt i trøbbel med ubetalte regninger og vet ikke hvilken vei du skal gå eller hvor du skal henvende deg? Hva med å finne et anerkjent gjeldskonsolideringsfirma som kan hjelpe deg med å redusere månedlig avdrag, slik at du får rimelige tilbakebetalingsalternativer, samt plass til å puste når det kommer til slutten av måneden og regninger må betales? ®Capital Managements Inc ™ er løsningen på din økonomiske ulykke. Vi tilbyr alle typer lån som varierer fra $ 5.000,00 til $ 533.000.000,00USD med en lav rente på 2% og lånetiden på 1 til 35 år for å betale tilbake lånet sikkert og usikret. Våre lån er godt forsikret for maksimal sikkerhet er vår prioritet. Vårt ledende mål er å hjelpe deg med å få tjenestene du fortjener. Programmet vårt er den raskeste måten å få det du trenger på et øyeblikk. Vennligst reduser betalingene dine for å lette belastningen på dine månedlige utgifter ved å kontakte oss på følgende WhatsApp: +19292227023 E-post drbenjaminfinance@gmail.com

  Varsling om lånetilbud for alle! Er du økonomisk nede og trenger en hastekreditt / økonomisk assistanse? Eller har du behov for et lån for å starte / øke virksomheten eller kjøpe ditt drømmehus. FÅ DET INSTANTE LÅNGODKJENNELSE 100% GARANTERT I DAG, INGEN VIKTIG DIN KREDITSSKOR. drbenjaminfinance@gmail.com
  Nettsted for Capital Managements Inc: https://capitalmanage-inc.com/

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...