Om meg


Jeg er en 30 år gammel jente som er bosatt på Bjølsen i Oslo, og jobber som doktorgradsstipendiat (forsker) i kjernefysikk ved Universitetet i Oslo.
Da jeg var liten trodde jeg at jeg skulle bli danser «når jeg ble stor», men da jeg var 17 år gammel gjorde jeg en helomvending og bestemte meg heller for at det var fysikk jeg skulle studere! Dette betød at jeg måtte gå 2. klasse på Fagerborg videregående om igjen, siden jeg gikk på ballettlinjen, slik at jeg kunne fordype meg i matematikk, fysikk og kjemi. Høsten 2003 begynte jeg på FAM-programmet (Fysikk, Astronomi og Meteorologi) på Blindern.


Dessverre svarte ikke fysikk-studiene helt til forventningene, eller kanskje Blindern ikke svarte til forventingene. Jeg hadde nok ikke trodd det skulle være så vanskelig, og jeg var ikke vant til å føle meg sååå dum… Jeg strøk i kurs, og hadde semestre der jeg så vidt klarte én eksamen, og lurte veldig på hva jeg egentlig drev med. Ikke fant jeg liksom min greie heller, siden matematikken var så vanskelig kunne jeg jo ikke være teoretiker, og med typisk knappeskrekk var jeg heller ingen eksperimentalist. Jeg følte meg generelt ikke som noen fysiker heller, det var liksom ikke plass til meg, med vesken full av rosa lipgloss, høye hæler, og danselærerjobb på si.

Eeelsker Chanel sin lipgloss!

Det var to kurs som gjorde at jeg virkelig fant ut av hva jeg ville drive med: FYS1010 og FYS3320. Spesielt sistnevnte: «Dette er utfordringene våre, her er mulige løsninger, her er beregningene, dette er mulig og dette er faktisk fysisk umulig», et deilig kurs om energiutfordringer og realistiske løsninger på disse (anbefaler for øvrig i denne sammenhengen  "Fysikk og energiresurser" og  "Sustainable energy without the hot air"). Så hva er en realistisk løsning? Jo, per i dag: kjernekraft. Og  da løsnet det for meg – jeg er ikke teoretiker, og ikke noen klassisk eksperimentalist, jeg er et sted i mellom, eller muligens utenfor; jeg ville gjøre anvendt fysikk, og jeg ville lære MYE MER om kjernekraft. 

Jeg er jo litt nerd, men jeg er rosa-nerd <3

Med denne motivasjonen klarte jeg å fullføre bachelorgraden min, og ta opp igjen de fagene jeg hadde fått for dårlige karakterer i for å komme meg inn på masterprogrammet til fysisk institutt. Totalt brukte jeg da i overkant av 4 år på bachelorgraden, noe som egentlig skulle ha tatt 3 år med normal studieprogresjon. Da jeg endelig begynte på mastergraden ble det noe helt annet; plutselig jobbet jeg med noe jeg syntes var fryktelig spennende og interessant, og det å sitte og lese og jobbe, og å være på labben til ni om kvelden, var ikke noe problem lenger. 
Utfordringen nå var at de ikke holdt på med kjernekraft på kjernefysikkgruppen på UiO, og heller ikke på noen av de andre universitetene i Norge. Kjernefysikk er så mye mye mer enn bare kjernekraft, men JEG var jo interessert i kjernekraft – og kanskje også litt blendet av muligheten for å bruke thorium i kjernekraftverk…

Heldigvis for meg møtte jeg en veileder som forsto at jeg hadde en god idé om hva jeg ville, og ønsket å hjelpe meg til å få til nettopp det: Og plutselig, 1. januar 2008, satt jeg på flyet nedover til Paris, for å tilbringe 7 måneder med forskning på, nettop thorium, der. 
11. septemper 2009 var jeg 4.5 måneder gravid med Alexandra og hadde mastereksamen om Minimization of actinide waste by multirecycling of thoriated fuels in the EPR reactor 

Da jeg ble gravid var jeg også nødt til å begynne å jobbe, så i innspurten på mastergraden jobbet jeg også hos Statens strålevern, hvor jeg fortsatte etter avlagt eksamen, og fram til Alexandra ble født. 

Alexandra 2.5 dager gammel, klar for å dra hjem fra sykehuset:)


Alexandra ble født den 8. februar 2010, og etter det var jeg hjemme, i utgangspunktet, på ubestemt tid. Jobben i Strålevernet hadde kun vært midlertidig, og selv om jeg håpet å få en stipendiatstilling på universitetet virket det svært usikkert. 
Heldigvis ordner det seg for snille piker, og 1. august 2010 var jeg offisielt doktorgradsstipendiat i kjernefysikk ved Universitetet i Oslo. Så kanskje man ikke er så dum allikevel, selv om man stryker i fag, og bruker mye lenger tid enn man skal...


Foran kontrollpanelet til syklotronen vår!

Våren 2013 ble igjen en periode med over middels "motgang"; i slutten av februar flyttet jeg fra Tøyen og leiligheten jeg hadde bodd i de siste årene, sammen med Markus og Alexandra, og inn i en bitteliten leilighet på Frogner/Skøyen - "rose-slottet". 
Fra å se Alexandra daglig, og å være en del av en liten familie, gikk jeg plutselig til å bli alenemor, med en datter som bor hos meg annenhver uke; det var, og er, tøft. Det er en ny hverdag for både meg og Alexandra, og det har vært både trist og skummelt. Dog trives jeg godt i rose-slottet, og jeg ser meget positivt på fremtiden, doktorgraden, formidlingen, skrivingen - det er jo ikke som om det nytter å fokusere på alt det som er vanskelig, heller, akkurat (selv om jeg innimellom tenker at "hjelp, jeg kommer til å være singel og bo i en leid 35 kvadratmeters leilighet for alltid" - men det slår jeg som regel raskt fra meg) ;)

Detaljer fra rose-slottet <3Mer om meg:

Sunniva <3 formidling
Sunniva i KK:)
Formidling på radio

34 kommentarer:

 1. Høres utrolig spennende ut det du driver med ! Jeg har selv vurdert å dra til Paris for å studere :) Går vg2 nå, og er så klar for å studere noe innenfor fysikk !

  SvarSlett
 2. Hei:)
  Det ER kjempespennende! Selv om det noen ganger kan være litt slitsomt at jeg som fysiker må ta politiske og økonomiske hensyn er det jo også noe jeg syns er innmari gøy og lærerikt.
  Og dra for all del til utlandet et semester eller to, det lærer du utrolig mye av, ikke bare faglig...! Paris er selvsagt ikke å forakte;)

  SvarSlett
 3. Fant bloggen din via felles følger på Twitter og o`boy om jeg er glad for det! Jeg har null peiling på verken fysikk, matematikk, kjemi og slikt, men tøffe damer med ståpåvilje kan man like og jeg humrer litt i "skjegget" over at du spiler litt på fordommer mot både "nerder" og rosa-bloggere. Fiffig kombinasjon:)

  SvarSlett
 4. Endelig en rosablogg vi kan like!
  Ikke bare kafebesøk-skildringer og shopping. :)

  Jeg over godt over gjennomsnittet interessert i alt som har med kvantefysikk å gjør, men jeg tror ikke jeg er gløgg nok til å kunne studere og leve av det. Du er heldig som har hode og motivasjon!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre!
   Personlig tror jeg interessen er det aller viktigste for å lykkes; hvis du er interessert nok vil du klare å jobbe hardt nok til å få det til ;)

   Slett
 5. Liker jo aldri rosablogger jeg da, men jeg studerer det samme som du har gjort og syns det er fascinerende hvordan du har lyktes med alt dette :)

  SvarSlett
 6. Å finne det som er riktig for seg er nøkkelen til å gjøre det bra, så godt at du har funnet din retning!

  Morsomt at du blogger om et såpass smalt tema, sånt liker jeg, selv om det er langt fra mitt tema eller noe jeg forstår meg på.

  SvarSlett
 7. Kjempe spennede foredrag å høre på radioen idag. Bra!

  SvarSlett
 8. Hei Sunniva!

  Jeg skriver aldri i blogger, så dette er første gang! Fin artikkel om deg i Aftenposten idag. Kanskje du skulle heller drive med markedsføring? Hvorfor sluttet du å danse? Det må jo være mer gøy en fysikk!? Vanskelig å leve av dansing kanskje? Prøvde realfag på Blindern i et par år i de glade 80 åra, men synes det var ganske vanskelig og uinspirerende forelesere. Lykke til med det allsidige livet iallefall. Det virker som du ikke har noen fritidsproblemer, nei! hilsen Marius (sitter faktisk ikke langt fra deg om dagen, i Farmasibygget)

  SvarSlett
 9. Hallo :D

  Dette er min nye yndlingsblogg! Utrolig kult hvordan du skriver om et så interessant tema, det blir fysikk på en helt ny måte for meg (med "kuleste kjernepartikkel" osv.)

  Jeg går bare i 9. men har kjempelyst til å ta fysikk videre :D

  Jeg har også to spørsmål ang fysikk:

  1. Jeg skjønner ikke helt det med sentrifugal/petal-kraft, jeg vet det ikke er ditt fagområde, men kunne du ta et lite innlegg om det? :)

  2. Jeg har hørt at "kjernekraft" egentlig er et litt feil begrep, i og med at kjernekraft ikke er en "kraft" på samme måte som magnetisme, gravitasjon etc., og at det egentlig burde kalles "kjerneenergi". Er det riktig?

  Håper du får tid til å svare, digger ihvertfall bloggen!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for gode ord og fine innspill!
   Begge spørsmålene dine kan egne seg som innelgg, og det er noe jeg har lyst til å ta opp - du får bare ta og smøre deg med litt tolmodighet...;)

   Slett
 10. Be good to the nerds, chances are you'll be working for one...

  SvarSlett
  Svar
  1. Tull! Det er de med "balls" og tendenser til psykopatiske trekk som blir ledere. Forskertypen, viktige som de er forøvrig, blir sjeldent "sjefer".

   Slett
  2. @Anonym fra 12. mars 2013:
   Javel? Har du "balls" nok, til å signere under en slik meldig da?
   Lønner seg aldri å bælme ut, noe en ikke kan stå for! ;o)

   mvh. Alf Marius Dahl Bysveen

   Slett
 11. Søk "nuklidekart" på google og se hvem som kommer opp! :D

  SvarSlett
 12. Veldig inspirerende for en skap-filosof/sosiolog som gjerne vil tilbake på universitetet for å fullføre etter å ha mistet helt futt og motiovasjon for mange år siden. Dritbra Sunniva!

  SvarSlett
 13. Kristin H. Løkken19. april 2013 kl. 10:10

  Rosa-nerd! <3 Er det lov å låne den tittelen? Jeg leste om bloggen din i Teknisk Ukeblad, og måtte bare inn og titte. Takk for fin inspirasjon! Jeg kommer til å følge deg videre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Selvsagt kan du "låne" det! Hvor fantastisk er det ikke hvis rosa-nerd blir et helt vanlig uttrykk?! <3

   Slett
 14. Hørte deg på radio med han premiedusten Eddie Eidsvåg. Du klarte deg bra.

  Bare synd at du må ha med dette rosafjollet på bloggen din. Jeg sjekket innom for første gang nå, etter å ha lest artikkelen i TU, og det blir nok med denne ene gangen; er ikke så glad i rosa.

  Men, bra jobba med faget, og lykke til med doktorgraden.

  SvarSlett
 15. Hei! Synest historien din er helt rå. Føler meg som ett barn som har kommet over noe helt uforstålig spennende ;P. Hva i allverden var det som fikk en ung jente som deg på det tidspunktet,plutselig lyst til å studere fysikk til doktorgradsnivå, mens du holdt på å utdanne deg i dansing? :D.
  Når jeg leser historien din og når jeg ser deg,en søt jente som jeg ikke ser for meg kunne studere kjernekraft på noen som helst måte(no offence, det bare passer ikke helt inn min "virklighets" modell i hodet mitt, litt sånn WTF? did that just happend? :D)

  Beklager at jeg skiver litt utadvendt her, men jeg er sykt interesert i fysikk, derfor ble det tilfeldigheten at jeg fant dette litt...overveldende :P.

  Jeg ikke noe spessielt god i matte- fordi jeg bruker sykt lang tid på å få ting til å sitte i skolten. Trenger på en måte å visualisere ting, og sette det inn i en modell i hode(er ikke teoretisk flint i det heletatt, men kansje bedre som observatør), og derfor synest jeg fysikk er så interesangt at man kan på en måte tenke seg til ting med litt visualisering og rasionalisering, som gjør det utrolig spennende. Jeg kan liksom sitte å se på forelesninger som jeg ikke skjønner så mye av det, er det fortsatt interesangt.
  Er egentlig generelt interesert på hvordan ting fungerer, og synest egentlig alt på fronten av utvikling i, biologi, fysikk og kemi og elektronikk, og når det fagfeltene blandes blir det ekstremt spennende.
  Det jeg har mest lyst til å studere videre er fysikk, men har ikke lyst til å ha en veldig mansdominet arbeidsdag.(har studert på teknisk fagskole:elektronikk, så noe teknisk insikt, på fysikk i elektroniske komponenter har jeg(elektroteknikk)-gøyeste fag, men vanskelig. :)

  Ett spørsmål jeg håper å få svar på her. Hvordan var med gutte jenteforhold, fram til batchlor-nivå, og vet du hva tallene var over og under deg?.Vet du om noen sider som fører stattestikk på elever de siste årene?
  Tenker kansje- og ta biologi, men vet ikke hvor mange jenter som tar, bio ingenør stuie videre, isedet for lege,ect.

  Føler meg som en fjortis eller som en "Knut Jørgen Røed Ødegaard", som sitter og babler og spør om ting, men jeg tror jeg kune spørt deg om ca,1 mil spørmål om studiet ditt og retningen :).
  (håper jeg ikke skremte deg vekk da :P ha ha).
  Bloggen din og innlegget her gir meg en gnist av inspirasjon må jeg si.

  Hilsen Tarjei Grønstad, 22 :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fylla en sen lørdags natt etter fest.
   Kan du slette ? Google er ikke din venn på slikt.

   Slett
 16. OMG endelig en blogg jeg kan like :D Gleder meg til å følge altså :D Rosa og realfag!! Hurra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre! Her er tre hjerter: <3<3<3

   Slett
 17. Hei. Jeg vet ikke om du skriver eller leser i denne lenger, men jeg synes historien og ærligheten din er veldig fin. Du har sikkert drømmejobben for deg, og det at du har klart det så bra er imponerende. Men slike fag skjønner jeg at man fort kan ramle av lasset. Men nå virker det som du har en jobb du trives i, og sikkert veldig greit betalt med tanke på utdannelsen din, så du skal se du får deg et realt hjem om ikke så lenge:) Lykke til♡

  SvarSlett
 18. Hei! Kom over bloggen din i dag via Instagram! Så herlig forfriskende med en ironisk og smart vri på rosa og akademia!! Er selv høyere utdannet, og har en jente på 14 som er ganske rosa, he he. Det største ønsket mitt er at ¨hun skal finne sin vei, men jeg håper jo at hun oppdager gleden ved å studere. Men da må en interesse vekkes, og hun er jo foreløpbige litt ung.. Jeg er til tider litt stressa over at hun er veeeldig opptatt av klær og sminke og stasj, så "skrekken" er at hun blir en sånn jåleberte som ikke har ambisjoner om utdannelse og ser verdien av å skape sin egen plattform. Heldigvis er hun smart og gjør det bra på skolen, og får forhåpentligvis god påvirkning fra både mor og far som er opptatt av skole og utdannelse og hardt arbeid. Bloggen din åpnet faktisk øynene mine for at det går an å både være "rosa", digge lipglosser (:) OG være smart!! Hurra! Jeg skal vise henne bloggen din:) Altså, jeg er jo opptatt av utseende og mote jeg også. Men i dag er påvirkningen så enorm og utseendefokuset så stort. Jenter i dag trenger gode rollemodeller i tillegg til dette. Så jeg lurer på om du kan si litt om hva som påvirket deg til å gåpå fysikkstudier, helt konkret. Er du fra en akademisk familie slik at det faller helt naturlig? Hvilken påvirkning har familie og venner hatt? Hva vil du råde, om du vil, meg til å si og gjøre til min datter for å få henne til å fatte interesse for og forstå gleden av studentlivet og det å jobbe for en utdannelse? Takk:) Hilsen Cecilia

  SvarSlett
 19. Fett opplegg på Abels tårn.

  SvarSlett
 20. Hei Sunniva!
  Jeg har sett et av foredragene dine på nett. Du gjør atomkraft skikkelig interessant og mye enklere å forstå for ungdommer som ikke vet så mye.
  Jeg vet at det er mange i miljøbevegelsen, da spesielt Natur og Ungdom, som gjerne skulle lært mer om Thorium. Jeg vet at du er positiv til det, men mistenker at du kan også gi nøytrale informative foredrag, med personlig mening i konklusjonen. Kunne du vært interessert?

  Isåfall, kunne jeg ha fått mailadressen din? Hadde vært sinnsykt kult.
  Mvh,
  Sigurd

  SvarSlett
 21. Fy flate for en fet vri.

  Jeg kom over bloggen din pga litt kjapp research jeg måtte gjøre angående KI tabletter siden ejg hadde kommet i en diskusjon om det og måtte dobbeltsjekke et par ting før jeg ble påståelig og sta :)

  Kombinasjonen av "rosa blogg lizzm2 og hard science er helt konge. Jeg ble informert og samtidig så smilte jeg litt av kontrasten mellom format og innhold.

  Uten å være creepy så gir bloggen din meg skikkelig science-boner :)
  At du er singel fatter ikke jeg; Selv hadde jeg gjerne bedt deg ut om jeg ikke bodde så langt unna .

  Stå på :)

  SvarSlett
 22. Hei Sunniva,
  jeg har aldri tenkt på atomfysikk som sexy, men du og bloggen din har fått meg ...ja, på helt andre tanker :-)
  Kom innom via nrk.no, og syntes historien din og åpenheten din er unik og interessant. Du er som skapt for å rekruttere tvilende studenter.
  Entusiasmen din for faget smitter, og din egenartede "brainbabe"-stil, som jo bryter med normene, er gull verdt. Jeg elsker høye hæler og jeg elsker pene, smarte damer (jeg er gift med en),
  og skriver egentlig bare denne kommentaren som et kompliment til deg og den fine bloggen din. Håper du fortsetter å inspirere, spesielt jenter til å studere utradisjonelt. Mange unge trenger kanskje bare litt rosa-gi-f-selvtillits-støv for å tre inn i realfagenes vidunderlige verden.
  Er selv far til en jente på 9. Hun danser ballett.
  Ha en strålende fortsettelse, hilsen Frode ;-)

  SvarSlett
 23. Hei Sunniva,

  Herlig sjangerblanding du har gående her! Du går foran som et godt eksempel på at man kan være opptatt av mote og skjønnhet samtidig som man er helt i front av et såpass krevende felt som atomfysikk.

  Er overbevist om at du kommer til å bidra mye i årene fremover med å fremme realfag og ikke minst med å endre folks syn på atomkraft. Norge trenger en storstilt neste-generasjons energi satsing for å løsrive oss fra olje dopet. Håper du får så mye spalteplass i media som du orker :)

  SvarSlett
 24. Hei! Jeg hørte ditt foredrag i Ålesund no. Artig med din bakgrunn fra dans til fysikkstudier , og motiverende innlegg for realfagstuderende og forskere. Men hvorfor ble ikke ditt foredrag vinklet inn mot din forskning om kjernefysikk og thorium ? Med alle (ingeniører) i salen i noenlunde "satt" alder og karriere, er vel de fleste interessert i konkret tekniske forhold, ingeniører er realister! Jeg hadde gledet meg til å høre om din forskning og om innsikt i kjernefysikk og spesielt bruk av thorium som "bærekraftig energibærer" for dekning av fremtidig energibehov. Ble litt skuffet når dette ikke kom, men foredraget ditt var fint nok for motivering mv. Ser at du har tre forskjellige foredrag , så dette har vel med bestillingen også.? Lykke til videre med dr.ing. studiene.

  SvarSlett
 25. Hva synes du om strømpebukser på menn?

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...