fredag 31. januar 2014

Stråling og kreft og forskning og sånn. Del 4

Fredag. IGJEN?!? Vel, som vanlig så flyr dagene av sted, og denne uken har jo vært litt ekstra busy, med to foredrag, horav det ene i Trondheim (ganske slitsomt med en sånn tur/retur på samme dag - syns nå jeg...i alle fall når du skal rekke å hente barn før de sovner for kvelden osv :/), "eksterne" møter, bildetagning, og sist men ikke minst så var jeg på  "Tidenes Morgen" på P13 i dag. Det var supergøy, og jeg tror jeg må lage et eget innlegg om det, og Roses Likning (som jeg snakket om der), litt senere. Kanskje i kveld, men vil ikke love noe - har nemlig noen deadlines som puster meg i nakken, i tillegg til at det er Alexandra-fredag, og jeg sa jo at jeg skulle bli flinkere til å nyte/være mer til stede. Så i dag har jeg foreslått for Alexandra at vi skal lage banan-pannekaker. Fikk tips av en annen mamma i barnehagen/fysiker-kollega (ja, Alexandra går jo tross alt i en av ansattbarnehagenen her på UiO), om denne oppskriften, og at det var kjempelett og kjempegodt - og jeg må bare innrømme at det høres genialt ut:

Ingredienser:
1 moden banan
1 dl havregryn

Fremgangsmåte:
1) Mos bananen med en gaffel, bland inn havregryn.
Tilsett evt krydder
2) Lag små pannekaker og stek disse på middels varme i en 2-3 minutter på hver side

Hvis dette virkelig funker så høres det jo nesten for godt ut til å være sant...;)


Nok om det! Her kommer fjerde, og siste, del av "Stråling og kreft og forskning og sånn". Del 1 kan leser HER, del 2 kan leses HER, og del 3 kan leses HER. Men i dag: Radiofobi...

"I dag bruker den Internasjonale Strålevernkomité (ICRP) og Verdens Helseorganisasjon (WHO) en modell (LNT-modellen) som sier at stråling gir økt risiko for kreft ned til de minste stråledoser og at det ikke er noen nedre terskel for de negative effekter. Det er så langt ikke tatt til følge de forskningsresulateter som vi har omtalt og det er stor skepsis og endog redsel for kjernekraft og radon i boliger.
FNs strålekomité UNSCEAR derimot, har nå nylig - i 2013 - advart mot en slik slavisk bruk av den gamle modellen. 
Per i dag vet vi ikke hvor store dosene skal være før det bikker over fra å være positivt til negativt, og vi har fortsatt mye forskning foran oss før vi kan gi nye retningslinjer. Men vi vet allerede så mye at det kan redusere frykten for stråling - vi trenger litt - det virker som en vaksinasjon."
- Thormod Henriksen (professor emeritus i biofysikk) 



Det hadde jo vært veldig veldig stas hvis det skulle bli sånn at redselen for stråling vil svekkes og kanskje bli helt borte når man ser at stråling i små mengder gitt over tid stimulerer forsvarsmekanismene våre, og trigger apoptose (celleselvmord :P) som skroter farlig skadde celler *håpe*.


torsdag 30. januar 2014

Drakes likning

Drakes likning er faktisk en likning for å gi et slags estimat, på en måte, over hvor mange andre planeter det kan være med "sivilisert liv" i Melkeveien. 
Likningen består rett og slett av 7 faktorer som ganges sammen, slik at man får et totalt nummer, som vi kaller for "N":

N = R_{\ast} \cdot f_p \cdot n_e \cdot f_{\ell} \cdot f_i \cdot f_c \cdot L

Og da er det sånn at N da altså er det totale antallet sivilisasjoner i galaksen vår, og som man tenker seg at det teoretisk kunne være mulig å ha radiokommunikasjon med.


R* = hvor fort nye stjerner dannes i en galakse

fp = andelen av de stjernene som har planetsystermer rundt seg

ne = gjennomsnittlig antall planeter per stjerne som potensielt kan ha liv

fl = andelen planeter hvor det faktisk utvikles liv (av de som potensielt kan gjøre det)

fi = andelen med planeter med livsformer som kan regnes som intelligente

fc = andelen planeter med intelligente livsformer som utvikler teknologi slik at de kan kommunisere fra et solsystem til et annet (sende ut detekterbare signaler til rommet)

L = tiden en sivilisasjon bruker på å sende detekterbare signaler ut i verdensrommet


Så ved å gange sammen disse talene får man da et overslag, da, over sivilisasjoner i galaksen vår - og det tallet mener jeg å huske at blir ganske så stort...men jeg har ikke tid til å sjekke ut hva de forskjellige faktorene skal/kan være akkurat nå - så det får være til en annen dag (eller det kan være i oppgave å gjøre for leseren :P )
Hvis dere lurer på hvorfor jeg plutselig snakker om Drakes likning her i dag, sånn helt ut av det blå (jeg gjør jo aldri det) - sånn sett bort i fra at det er kult, selvsagt - så må dere høre meg på P13 i morgen tidlig - ca klokken 08:30 ;)

<3 <3 <3

Til slutt et par shots fra dagen i dag; jeg har vært Oslo-Trondheim tur/retur, og det har virkelig bare gått i ett! Men jeg håper og tror at alle er fornøyde - det virket i alle fall som om Trondheim-studentene var fornøyde med foredraget mitt, og det er jo alltid veldig stas (som vanlig pratet jeg vel litt for lenge, da, men det så ut som om publikum syns det var helt all right, egentlig) :)
Vekkerklokken ringte 5 i dag tidlig, og først litt over åtte nå i kveld var jeg hjemme igjen. Siden vi var mer enn en time forsinket fra Gardermoen i dag (guuud som jeg misliker vinter) måtte jeg slå i hjel litt tid, og det gjorde jeg blant annet ved å kjøpe meg ny leppestift; dermed hadde jeg plutselig mørkere hår, rødere lepper, og mørkerosa negler - skummelt med så mye "nytt" når jeg attpåtil skal stå på scenen, men jeg følte meg allikevel som meg selv. Forandring fryder (?)







onsdag 29. januar 2014

Stråling og kreft og forskning og sånn. Del 3

God kveld i fra Rose-slottet ;)
I dag skulle jeg være superflink til å legge meg tidlig, siden det ble altfor sent i går - men så var det bare det at jeg skulle være superflink og trene óg...så det skar seg litt :/ (Mange syns kanskje ikke det er spesielt sent nå, men jeg skal opp klokken 5 i morgen tidlig, for å rekke tidlig fly til Trondheim, der jeg skal holde foredrag).
Morgendagens foredrag er heldigvis klart, og jeg har lesestoff for flyturen (les: sitatsjekk på to intervjuer, og dersom jeg skulle trenge mer har jeg ca en million artikler å komme meg igjennom før neste møte med Ludvigsenutvalget, som er i midten av februar - i Paris!). Gled dere, Trondheim; jeg skal stå og ralle om ting jeg syns er irriterende i 40 minutter; og her er en liten sniktitt på morgendagens foredragsslides:




Ellers er det klart for del 3 av 4 i serien "Stråling og kreft og forskning og sånn" (del 1 HER, og del 2 HER), og denne gangen er det kjernekraft som er temaet:

"Motstanden mot kjernekraft skyldes i første rekke ulykker som Tsjernobyl, med utslipp av radioaktive stoffer. Det ble angitt skremmende tall om et betydelig antall krefttilfeller som følge av ulykken. Det er uteblitt. Men redselen for stråling førte til et stort antall provoserte aborter.
Nå, 28 år etter ulykken, kan vi slå fast at de arbeidere som ryddet opp etter ulykken, og som fikk de største stråledosene, har mindre kreft og er friskere enn normalbefolkningen. (...)"
(Ikke de som fikk de VIRKELIG store dosene, selvsagt; igjen så er det enighet om at STORE doser er skadelig, og til og med dødelig)
"Vi kan heller ikke vente noen økning av kreft som følge av Fukushima. Den strålefrykt som da kom til syne er et sørgelig resultat av misforstått strålebiologi. De 19 000 dødsfall som tsunamien og jordskjelvet ga, druknet i en strålefrykt som ikke har gitt noen dødsfall.
De nevnte reaktorulykker har i sterk grad gitt kjernekraft et dårlig omdømme (...). Etter Fukushima ble samtlige Japanske kjernekraftverk stengt (ca 30% av den elektriske energi forsvant), og de måtte erstatte dette med import av fossilt brensel med dertil hørende CO2-utslipp. Tyskland besluttet å fase ut kjernekraften. De vil erstatte den med fornybar energi, i første rekke vindkraft. (...) Så langt erstattes den med fornyet kullkraft og import av fransk kjernekraft.
Kjernekraft kan gi et viktig bidrag til fremtidens energiforsyning. Den slipper ikke ut CO2, og med en ny forståelse av strålebiologi vil lagring av radioaktivt avfall ikke være det store problemet."
- Thormod Henriksen (professor emeritus i biofysikk)

Da er  det bare et par praktiske småting jeg er nødt til å ordne, så er det rett i seng - så håper jeg å våkne ganske så frisk og uthvilt, og klar for en travel dag i Trondheim i morgen...God natt <3 <3 <3

*Nostalgi*

Aaah, Sissel Kyrkjebø som Ariel i "Den lille Havfruen" - det er nostalgi, det! 
Elsker denne sangen, da. "Den lille Havfruen" var den første (Disney)filmen jeg så på kino - som jeg kan huske, i alle fall, og jeg forelsket meg vel ganske totalt...og merker den forelskelsen fort kommer litt tilbake når jeg hører "Det er min drøm"/"Part of your world" :P 
Så da mååå jeg jo bare dele denne med dere; før jeg skal løpe avgårde for å ta bilder til en sak i Morgenbladet om kvinner og akademia (utrolig spent på å lese den ferdige saken, hvor jeg og tre andre kvinnelige professorer i forskjellig alder er intervjuet), så er det forberedelse av morgendagens foredrag i Trondheim ("Ting som irritere meg") og så blir det noen timer med dataanalyse, før det bærer hjemover (og på trening, før det er tiiidlig kvelden ;) ) 



Ha en deilig Lille Lørdag alle <3

tirsdag 28. januar 2014

Stråling og kreft og forskning og sånn. Del 2


God kveld hjerter (eller er det kanskje mer passende å si "god natt"? :P)
I dag har jeg holdt årets første foredrag, om stråling og strålingsfobi og myter og sånn, og så er jeg visst et "talent" på dn.no (sammen med Hadia Tajik og Peder Stavnes Karlsen *stolt*).



Så var det møte med Bulldozer Film, angående Sushi og Kjernekraft (I have some writing to do...:P), og det har egentlig gått ganske slag i slag. Innså at det var meningsløst å dra opp på Blindern igjen, så da hadde jeg 15 minutter til rådighet som jeg brukte på Lakkbar på Glassmagasinet - fargen falt selvsagt på rosa, og da jeg kom på ELIXIA rett etter åtte innså jeg at fargen matchet skoene mine helt perfekt *rosalykke* 


Så er et over til dagens hovedtema; nemlig "Stråling og kreft og forskning og sånn, del 2", og i dag handler det om den radioaktive gassen radon (del 1, mer generell om stråling og kreft kan du lese HER

"Norge praktiserer i dag de strengeste retningslinjer med hensyn til radon i hus. Her settes grensen til 100 Bq/kubikkmeter luft. Deretter følger USA med 148 Bq/kubikkmeter luft, mens de fleste andre land har et mer avslappet forhold.
Vi vet at store radonmengder, slik man fant i gamle gruver har ført til lungekreft. Det er i tråd med at store stråledoser kan gi kreft. Men de radonmengder man finner i de aller fleste hus, er bare en liten brøkdel av det man finner i gruver; det gir små stråledoser og det er derfor tvilsomt om det har noen negativ betydning for oss som bor der. (Forskning med hunder viser en positiv effekt for radonmengder opp til 1000 Bq/kubikkmeter.)
(...)
Når det gjelder lungekreft er det røyking som er den "store, stygge ulven". Strålevernet, Helsedepartementet og et 50-talls firmaer som måler og tilbyr tiltak mot radon, hevder at ca 300 nordmenn dør av lungekreft forårsaket av radon hvert år. Tallet er tatt ut fra en modell som Strålevernet bruker. Den sier at store doser gir økt risiko for kreft (noe vi er enige om) og at små doser gir en tilsvarende mindre risiko for kreft (noe ny forskning ikke støtter). Vi hevder derfor at de retningslinjene som nå praktiseres er dyre for samfunnet og skaper ubegrunnet frykt og engstelse for stråling. "
- Thormod Henriksen (professor emeritus i biofysikk)

--------------------------- 

DN-saken kan du lese HER, og det er to ting jeg skal bli flinkere på, som ikke kom med i denne saken (fordi jeg bare ikke kom på det da jeg snakket med journalisten; jeg sto nemlig utenfor labben i Orsay/Paris, og hadde veldig dårlig kontakt, og var litt stresset siden jeg egentlig skulle være inne og på vakt): 1) jeg må få ting unna - gjøre den reiseregningen med én gang (jepp, jeg gjorde den i går, altså første dagen tilbake på kontoret etter Paris), eller sjekke kalenderen og svare på den forespørselen når jeg faktisk leser mailen, feks... Og 2) jeg skal nyte! Da tenker jeg spesielt på de ukene jeg er med Alexandra - jeg vil være flinkere til å være skikkelig til stede, kose meg, og lade batteriene - så tror jeg at jeg kan yte bedre de ukene jeg ikke har Alexandra óg ;) Ikke fordet; jeg er ikke så verst på å nyte nå heller - elsker feks å starte dagen med en cortado (ja, jeg har gått fra latte til cappuccino til cortado - ble bare for mye melk, altså) på Café Ro  ♥♥♥ Disse to punktene har jeg til og med skrevet ned på postit-lapper som jeg har hengt over skjermene mine på kontoret #jegelskerlister :P


mandag 27. januar 2014

Stråling og kreft og forskning og sånn. Del 1

Goood mandag alle <3
Jeg er tilbake i Oslo igjen (rakk akkurat flyet fra København til Oslo på vei hjem på lørdag, og var faktisk imponert over at baggasjen også kom med det samme flyet :D *joy*), og her står en travel uke for tur: Det blir to foredrag denne uken; ett i Oslo, for Tekna Seniorteknologene, og ett i Trondheim for NABLA (studenter), det blir dataanalyse, "photo session", muligens fire mediaopptredener (garantert så kan dere høre meg på P13 fredag morgen, men det blir antageligvis også en større sak i Morgenbladet, noe på DN Talent på nett, og A-magasinets "Tenkeboksen"), dessuten MÅ jeg trene (var superflink og startet denne uken med en kort økt på ELIXIA klokken 06:45 denne morgenen *klapp på skulderen*), og Alexandra og jeg skal ut og shoppe bursdagsinvitasjoner til, vel, bursdagen hennes ;

--------------------------------

Jeg tenkte å dele en tekst som professor emeritus (biofysikk) Thormod Henriksen har skrevet; om hvorvidt ioniserende stråling er bra eller dårlig. For at ikke teksten skal bli aaaltfor lang deler jeg den opp i fire deler, der del 1 handler generelt om stråling og kreft, del 2 er mer spesifikt om radongass i hus, del 3 er om kjernekraft/ulykker, og del 4 er om radiofobi. Jeg tar heller ikke med absolutt hele teksten, men tilpasser denne til bloggen her, da <3 Håper dere liker det - jeg syns i alle fall det er på tide med noen faglige innlegg igjen, for det har dessverre blitt litt lite av det i det siste ;)
Så first things first - Kreft:
"Siden atombombene i 1945 har vi hatt den oppfatningen at ioniserende stråling er farlig. Derfor er det satt strenge grenser for hvor mye stråling som kan aksepteres. Grensene er satt ut fra den tro at absolutt all stråling er skadelig, og mange tror det ville vært best å bo et sted der det overhodet ikke var stråling. Men er det slik?
Forskning med levende celler viser at stråling ikke  bare fører til skader, men at små stråledoser faktisk kan være positive. Det er to forhold som er avgjørende:
  1. stråling setter i gang cellenes reparasjonsprosesser
  2. stråling trigger hardt skadde celler til å begå "selvmord" (apoptose)
Den viktigste langtidseffekten av stråling er kreft. Det er når det gjelder de små stråledosene uenighetene starter. Strålevernet både i Norge og internasjonalt hevder at det ikke er noen nedre grense, men at risikoen avtar proporsjonalt med dosen. Det kalles LNT-modellen (Linear and No Threshold).
Kreft skyldes at celler med skader på DNA-molekylet løper løpsk.  Hver dag dannes det DNA-skader i cellene og vi har også til enhver tid celler i kroppen med DNA-skader som kan utvikle seg til kreft. (De fleste skadene kommer fra de naturlige livsprosessene.) Vi kan si det så enkelt som at vi ville aldri kunne leve opp hvis vi ikke hadde effektive forsvarsmekanismer.  Det er blant annet to ulike mekanismer som kan stoppe eller hindre kreftutvikling:
  1. Reparasjonsprosesser. Det er en rekke forskjellige mekanismer som kan reparere DNA-skader. Vi vet at det også er muligheter for at det feilrepareres og at det likevel utvikler seg til kreft.
  2. Apoptose. Det er en forsvarsmekanisme, som hvis den først setter i gang fører til at cellen dør. Det er en selvmordsmekanisme.
Ny forskning viser at stråling i små mengder - gitt over tid (dvs. timer, evt lenger) kan "trigge" begge disse forsvarsmekansimene. Forskning på (levende) celler i laboratoriet (in vitro) viser at hvis cellene først får en liten stråledose, eller lever i et miljø med radioaktive stoffer blir de mer motstandsdyktige for senere bestråling med større doser. Det betyr at stråling i små mengder kan være bra for cellene, og for oss. En liten stråledose gitt over tid virker som en vaksinasjon mot kreft. En liten stråledose trigger cellenes forsvarsmekanismer - både reparasjon og apoptose."

...siden vi først var inne på dette med vaksiner, liksom (bildet fant jeg forresten på I Fucking Love Science på Facebook, som jeg virkelig kan anbefale å "Like")


Som vanlig så er ikke verden helt sort/hvit... ;) 



fredag 24. januar 2014

Friday, already? (videoblogg)

Tenk at det allerede er fredag - hvor ble denne uken av, da, liksom? 
Blir jo alltid litt ekstra "kaos" når man er ute og reiser, og det ble nok ekstra "ille" denne gangen; siden jeg dro rett på nattevakt da vi kom frem på onsdag. Det vil si; det viste seg at veileder-Sunniva og jeg reiste sammen nedover, sent onsdag ettermiddag, så vi fant ut at vi skulle dele den nattevakten. Vi fant også ut at vi akkurat rakk og ta en tur på Gramophone (stamstedet vårt - sååå god mat, og så hyggelig <3) og spise deilig, fransk mat, møte Cecilie som allerede hadde kommet nedover, og Jon, som jo er her, før vi måtte dra på labben.

Her kommer et lite bilderas (og en bitteliten video) fra de siste dagene her i "Paris":








Supervisors approve

Old school ;)

Dette er fra gårsdagen, da vi var og tok et par øl på et annet stamsted, før vi dro og spiste italiensk...det endte opp ikke helt bra for meg, for i og med at jeg vært på den berømte nattevakten dagen før så sov jeg jo til ca 12 i går, og det ble dermed ingen frokost, i tillegg til at jeg gikk glipp av lunsj. Så gikk det slag i slag, og plutselig satt vi og drakk øl før vi skulle spise middag (det var ikke det som var problemet, altså, jeg drakk bare to 25-centiliters øl, i ekte fransk stil :P ), og plutselig var klokken åtte, og jeg trodde nesten jeg skulle dø av sult. Det resulterte selvsagt i at jeg spiste ALTFOR mye (dessuten mye mer carbs enn jeg er vant til...tror kanskje det ikke var helt heldig heller), og da jeg la meg i går kveld hadde jeg sååå vondt i magen - og det hadde jeg faktisk da jeg våknet opp i dag og :/ 
Vel vel, det var en superhyggelig kveld, og absolutt verdt det, men i fremtiden (feks i dag) skal jeg passe litt bedre på ;)

Veileder-Sunniva i full gang med å overtale Dave til å komme til Oslo på sabbats-år...legg merke til den vakre juledekorasjonen i bakgrunnen (jula varer helt til påske) 

<3 Bière blanche <3 - det første jeg drakk (av alkohol) da jeg først kom til Paris for 7 år siden, på den sammen puben som vi var i går; der den samme, søte damen serverte oss *nostalgi*


Mamma-øl og baby-øl ;)

Jeg har nå begynt å leke meg litt med å dele videoer på Instagram, og her er den første jeg la ut - av nøytrontelleraten (her følger vi altså med på den detektorene som detekterer/teller nøytroner - å følge med på sånne instrumenter er en viktig del av det å være på vakt). Har lagt ut en annen óg, av den spooky gangen fra eksperimenthallen og ut til kontrollrommet, og satser på det skal bli litt mer videoer på Instagram fremover - håper dere liker det!





LICORNE betyr forresten "Lithium Inverse Cinematiques ORsay NEutron source", og er da altså en nøytronkilde (den produserer basically en "stråle" med nøytroner). Da jeg var her i sommer testet vi den ut for første gang - så da var det selve LICORNE som var eksperimentet, mens nå kjører vi det første eksperimentet hvor vi bruker nøytronene som LICORNE produserere til å studere andre ting (fisjon på uran-238).



onsdag 22. januar 2014

LICORNE - je vais à Paris!

Hei hei alle fine, håper dere har en fantastisk og strålende dag!
Dagen har så langt vært veldig bra for meg; sov til syv, leverte Alexandra i barnehagen litt før ni, og dro rett og trente. Etter 45 minutter på ELIXIA (dessverre ikke tid til mer :/ ) dro jeg og hamstret til nattens innsats i forskningens tjeneste; jeg står nemlig på farten til Paris nå, der jeg skal delta på LICORNE-eksperiment (flyturen sørger selvsagt for at dagen min i alle fall blir strålende - kanskje jeg burde finne ut av nøyaktig hvilken ekstra stråledose jeg  får hver gang jeg flyr, og sammenlikne den med den "enorme" dosen jeg som nordmann har fått, og vil fortsette å få som følge av Tsjernobyl..?) 

LICORNE er et akronym jeg i skrivende stund ikke husker hva står for ( *flau* ), så det må jeg bare komme tilbake til - men det er i alle fall et festlig, fransk akronym, og det betyr enhjørning på norsk (vi elsker å lage akronymer i forskningsverdenen, og ofte lager vi jentenavn på detektorene våre; feks heter partikkeldetektoren vår her i Oslo SiRi, som rett og slett er kort for "Silicon Ring" - siden det er en slags ring, og den er laget av silisium ;) )

Uansett,  jeg lander rett før åtte, og da bærer det rett på labben og nattevakt (kjør hardt :p ), så derfor har jeg forberedt meg med sjokolade, kakao, koffein, rett i koppen-suppe, og ikke minst pledd (var så kaldt å ha nattevakt da jeg var der i sommer, så denne gangen tar jeg ingen sjanser!).





Vi skal studere fisjon av uran-238, så det er bare supersuperspennende xD

Be a unicorn! Vi snakkes ♥


tirsdag 21. januar 2014

Årskavalkade del 2

God kveld cupcakes <3
Her kommer del 2 av 3 av 2013-årskavalkaden - håper dere liker den!


mai:
Mai følte jeg at jeg måtte vise frem "nerdesamlingen" min av bøker, da det slo meg at de bøkene jeg hadde liggende i liksom "urgent"-haugen min vel sa noe om mine interesser (sånn er  det vel alltid, men jeg vet ikke hvor mange det er som har den freshe kombinasjonene Bolig pluss, en "fashionbok" og diverse bøker om kjernekraft, stråling og elproduksjon liggende på stuebordet)


Jeg holdt foredrag ifbm lansering av den nye Rom Stoff Tid-læreboken, for Cappelen Damm, og jeg syns det var litt morsomt siden jeg selv hadde disse RST-bøkene da jeg hadde fysikk for første gang i 2. klasse på Fagerborg. Foredraget ble filmet, og kan sees her :)



Så holdt jeg foredrag om thorium for: "Mythbusters: can thorium provide safe nuclear power?" 


17, mai kom og ble feiret hos mamma og pappa, sammen med lillesøster/tante Carina, søte Andrea og fine Arian (han ser riktignok ikke superhappy ut på dette bildet, men han er allikevel veldig fin <3). 
Selv funderte jeg bittelitt på dette med at symmetri er det som gjør at man syns noen ser pene ut, og tenkte at jeg jobbet jo sånn sett veldig i mot at noen skulle synes at jeg var vakker på denne dagen; med asymmetrisk hår (på to måter) og asymmetrisk kjole - i tillegg til de tingene jeg ikke kan gjøre noe med, som asymmetriske øyenbryn :/



Så kom den gledelige beskjeden om at det ganske så sikkert skal bli protonterapi i Norge (altså at man bestråler kreftsvulster med protoner istedetfor gamma/røntgen-stråling - noe som kan være svæææært fordelaktig på enkelte krefttyper). Det neste spørsmålet som da dukker opp er selvsagt hvor i landet et slikt senter skal ligge (eller, altså, er det et spørsmål - det kan vel ikke være noe annet enn Oslo, kan det vel?!? ;) )



Jeg hadde et lite "foredragsmaraton": den samme uken som vi arrangerte konferanse i Oslo skulle jeg også holde to foredrag, der det ene var på Greveskogen VGS i Tønsberg (det andre var for Sparebankstiftelsen her i Oslo). To foredrag to dager på rad er jo ikke egentlig all verden, men det føltes litt voldsomt siden jeg egentlig skulle jobbe med dataanalyse for å presentere på konferansen vår, samtidig som jeg helst skulle være med på mest mulig av konferansen, og dermed dro rett fra konferansen, ned i sentrum, holdt foredrag, var med og spiste middag (også ble det litt senere enn det skulle ha blitt - det er gjerne sånn :P), tiiidlig opp dagen etter for å være fremme i Tønsberg til klokken 9, og så foredrag der, før det var toget tilbake til Oslo og konferansen igjen ;) 



Også rakk jeg aldri å komme langt nok til at jeg følte det var riktig at jeg skulle bruke av tilhørernes tid og presentere noe på konferansen - det var et nederlag, og jeg var naturlig nok ikke spesielt happy med dét :/




juni:
I juni jobbet jeg videre med artikkelen (ja, fremdeles). Den er forsåvidt fremdeles ikke ferdig - det som mangler nå er at jeg får resultater å putte inn, men bortsett fra det så er veldig mye av jobben med den artikkelen gjort (ja, en litt uortodoks måte å jobbe på :P)...



Jeg var i Trondheim for å "moderere" Hans Blix, ifbm med studentkonferansen International Student Energy Summit - veldig spennende, og litt skummelt, men tror jeg klarte meg bra :)




Så holdt jeg foredrag for "skeptikere på puben" - tror jeg sto og pratet i ca to timer...(selvsagt antrukket i rosa kjole)



I juni var det også klart for sommerfest med Science Addiction, og jeg og Jo fikk verdens beste gave <3 (jeg syns i alle fall det var verdens beste gave, men jeg har ikke sjekket helt sikkert med Jo om han også syns det - glade ble vi i alle fall, og de kom godt med ila kvelden ;) )






juli:
I juli sto jeg "på barrikadene mot atom-myter" i intervju med Institutt For Energiteknikk sitt internmagasin Energien. Elsker <3 den fantastiske rammen som journalisten hadde laget til meg! Denne fikk jeg beholde, men dessverre har jeg ikke funnet et egnet sted til den ennå, så inntil videre ligger den trygt plassert på et hemmelig sted.


Endelig kunne jeg fortelle at jeg skulle holde foredrag på TEDxOslo-konferansen - noe jeg virkelig syns var så utrolig stas, så det var veldig vanskelig å holde inne i nesten to måneder :P Omtrent samtidig kjente jeg veldig på det at livet er en berg og dalbane - det var nok først i juli at jeg kunne senke skuldrene såpass at jeg også kunne begynne å kjenne på de ikke så gode følelsene...

Så var jeg en liten tur innom Morgenbladet, som skrev om boken jeg har fått stipend for å skrive, og som jeg snart skal komme skikkelig i gang med (alt for mange baller i luften :P )



Det å dra til Paris for å delta på eksperiment kunne nok ikke ha kommet på et bedre tidspunkt - og da jeg kom hjem igjen etter en uke så ting veldig annerledes ut, og det var på en god måte  :) (Hele turen ville uansett ha vært verdt det, bare fordi jeg fikk meg Supergirl-T-skjorte :P)




I slutten av måneden gikk jeg virkelig utenfor komfortsonen og var med på Sommer i P2! Veldig spennende, gøy, utfordrende, og litt skummelt ;) 




august:
I august tok jeg med meg Alexandra og dro ned på hytta på Hvaler, og endte plutselig opp med å være en slags postergirl for abort - det er i alle fall slik det ved første øyekast så ut. Min "story" står jo der; nettopp at jeg ikke  tok abort, men men :P Jeg elsker i alle fall bildet <3



Så var plutselig ferien over, det var semesterstart på Universitetet, og jeg innså at jeg hadde 10-årsjubileum på Blindern. Innså også at jeg ikke har forandret meg nevneverdig mye på de 10 årene som har gått ;) (lyserosa genser første dag på Blindern i 2003, lyserosa genser i 2013 - bare litt mindre berte nå enn da; og det sier nok mer om hvordan det var for 10 år siden, enn hva det sier om ståa nå ;) )



Ifbm semesterstart holdt jeg foredrag for de nye fysikkstudentene (ja de som ikke kan huske OL i 94, siden mange av dem ble unnfanget i seiersrusen til OL 94...da jeg innså det følte jeg meg plutselig litt gammel - men bare litt).



Siden det var semesterstart, og masse nye (og gamle) studenter på campus igjen, skrev jeg om mine favoritter på Blindern (stakkars Realfagsbiblioteket som var skuffet over å ikke få være med...men det var en jo egentlig en repost fra året i forveien, og da eksisterte ikke Realfagsbiblioteket helt i min bevissthet ennå - nå er saken helt annerledes...;) ) 


Vi hadde Abels Tårn Ølteltet Spesial :D


Endelig var dagen kommet for Grys disputas, og hun kunne omsider kalle seg doktor :D:D:D



Høsten nærmet seg jo egentlig med stormskritt, så jeg skrev om mine tre høstfavoritter på nuklidekartet - en av de, var strontium-90 <3<3<3



Helt i slutten av måneden satte jeg meg på toget til Halden, for å delta på IFEs sommerskole der. Det var en lærerik opplevelse, og jeg fikk kjenne på at sommeren fremdeles ikke hadde sluppet helt taket - og jeg skrev litt om det "glamorøse" forskerlivet :P





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...