tirsdag 19. juni 2012

Hvorfor kjernefysikk

Hei søte...

Jeg sitter her og rydder i papirer og tanker (snart inn i feriemodus :D), og jeg kom til å tenke på hvordan det hadde seg at  jeg endte opp her, doktorgradsstipendiat i kjernefysikk ved Universitetet i Oslo - det var aldri planen min ;) Hvorfor fordypet jeg meg egentlig i kjernefysikken? Det tenkte jeg å si noen ord om i dag - håper dere liker det!Som "alle" andre var mitt forhold til ordene "kjernefysikk" og "radioaktivitet" forbundet med atombomber, Tsjernobyl og den kalde krigen, og jeg tenkte lite på stråleterapi, røntgen, CT, flyturer, karbon-14datering, MR, røykvarslere, "grønn" energi, bananer etc.

En kjernefysisk eksplosjon er voldsom, skremmende, forferdelig og fascinerende


Alle (?) har hørt om karbon-14datering, og dette går jo ut på at alt levende består av både stabilt karbon og radioaktivt karbon-14, som er i et konstant forhold så lenge organismen lever, mens når den dør blir det mindre og mindre av det radioaktive karbonet mens det stabile selvsagt holder seg stabilt. Stabilt karbon-13 kan gjøres om til radioaktivt karbon-14 ved å bestråle det med nøytroner ;)


Det første som skjedde for min endrede holdning var at jeg tok kurset "Miljøfysikk", ganske tidlig i bachelorgraden (et sånt type kurs som mange vil omtale som "tullekurs" eller "tegn og fortell-kurs"); som jeg kan huske det så handlet det om to temaer: UV-stråling og radioaktivitet, og her lærte jeg for første gang om hva radioaktivitet egentlig er. At alfa-stråling er det samme som helium-kjerner, beta-stråling det samme som elektroner, og at gamma-stråling er intenst "lys" - det virket ikke så magisk og skummelt lenger...;)
Jeg husker ikke lenger hva som var pensum i dette kurset, og hva jeg etterhvert leste meg til på egen hånd, for en gnist var virkelig tent for min del; jeg ville lære alt som hadde med radioaktivitet og ioniserende stråling å gjøre, feks:
 • hvordan kan man kurere kreft med denne "farlige" strålingen, og hva er protonterapi?
 • hvorfor er noen kjerner radiaoktive og andre ikke?
 • kan man gjøre om en stabil kjerne til en radioakitv kjerne?
 • hva er sammenhengen med radioakoitvitet og atomvåpen?
 • hvordan virker et kjernekraftverk?
 • hva er greia med thorium?
 • hvorfor er man så utrolig redd for ioniserende stråling når det er så mange andre ting som er mye farligere for oss?
 • er litt stråling bra for oss?
Jeg ville mao lære om alt som hadde med radioaktivitet å gjøre, fra basics til anvendelser, og da jeg skulle velge en retning å fordype meg i mot slutten av bachelorgraden skjønte jeg at det sto mellom kjernefysikk og biofysikk. Etter å ha tenkt nøye igjennom det kom jeg fram til at det måtte bli kjernefysikk fordi jeg så det som at da kunne jeg lære både om anvendelser som kjernekraft pluss biologiske konsekvenser av stråling (dette er jo egentlig biofysikk), pluss å virkelig jobbe med å lære og forstå mer av atomkjernen - for det er jo faktisk sånn at selv 100 år etter at man oppdaget at atomet har en kjerne i midten så er det fortsatt mye man ikke forstår...

Som dere vet så jobber jeg i dag med kjernekraft og thorium - litt sånn hva er greia med det og hvorfor det evt er  kult. Jeg har aldri angret på at valget falt på kjernefysikk (og, ja, jeg liker å si "jeg holder på med doktograd i kjernefysikk" når jeg hilser på nye mennesker og de lurer på hva jeg driver med; jeg tror ikke det er så mange som forventer at det er jobben min :P ), det enste jeg skulle ønske var at jeg hadde enda mer tid til rådighet slik at jeg kunne fulgt flere av kursene som biofysikkgruppen tilbyr, men sånn som det er i dag så er det rett og slett ikke mulig. Livet er heldigvis langt, og det blir mange muligheter for å lære noe nytt :)


Jeg syns dette bildet er så nydelig! (Jeg er vel ikke sær,da ? ;) )


Mange klemmer <3


2 kommentarer:

 1. Flott artikkel ... Takk for god informasjon, innholdet er ganske interessant. Jeg vil vente på ditt neste innlegg.
  Boligalarm uten abonnement

  SvarSlett
 2. Hvordan kreften min ble kurert
  Jeg heter Cristina Michaels, er fra Denmark, jeg trodde aldri jeg ville være fri for kreft i livet mitt, etter å ha blitt diagnostisert med lungekreft i 2017, jeg har prøvd alt mulig i livet, fra en lege til en annen, ett sykehus til en annen serie av tester, ulike typer medisiner, jeg hadde allerede mistet håp til jeg så Dr. SANIs online-vitnesbyrd, en spesialist i urtemedisiner og behandlinger, jeg kontaktet ham (perfectherbalcure@gmail.com) og han forberedte noe urtemedisin og kreftolje for meg som jeg tok i ca 20 dager og nå er jeg helt helbredet. Jeg vil bruke dette mediet til å uttrykke min takknemlighet for ham for å redde livet mitt og herde meg fra lungekreft, for å ta bort alle mine smerter og sorger, jeg er faktisk takknemlig og jeg er så glad jeg er nå fri for denne kreft sykdommen. Jeg vil alltid være takknemlig og fortsette å fortelle de gode nyhetene om dine gode gjerninger til alle. Hvis du har noen form for kreft eller andre sykdommer, kan du kontakte ham også.
  E-post: perfectherbalcure@gmail.com
  Hva er app nummer: +2348118184266.
  Takk, min store lege for å kurere meg. Holde opp ditt gode arbeid

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...