mandag 11. mars 2013

Oppskriftsmandag: Karbon

God mandag kveld fineste <3

Forrige uke var jo så crazy at jeg ikke fikk til sånne vanlige ting som oppskriftsmandag en gang, enda jeg faktisk var godt i gang med dette innlegget til forrige mandag så var det bare uaktuelt å sette meg ned å jobbe mer med det da jeg kom hjem sånn ved midnatt, liksom :P Så da blir det oppskrift på KARBON denne uken istedetfor :D (for oppskriftsmandag er selvsagt ikke over!)

Karbon trenger du feks når du skal lage diamant . Man kan selvsagt bare bruke ferdigkarbon til dette formålet, men innimellom er det fint å lage alt fra bunnen - derfor får du her oppskrift på hvordan det gjøres.


Du trenger:

  • 6 protoner (nøyaktig!!)
  • 6 nøytroner (hvis du vil variere litt kan du bruke noen fler, feks 8)
  • 6 elektroner


Du gjør:
Det er to deler.
Del 1 er å lage atomkjernen.
Protonene og nøytronene skal blandes og presses godt sammen. Protonene har en lei tendens til å skille seg, og fyke fra hverandre, så det er liksom den tricky delen - press veldig veldig hardt; helt til de kommer så nær hverandre at kjernekraften blir sterkere enn Coulombkraften som prøver å få de positive protonene til å skille seg. Hvis du får til det med protonene så er nøytronene en easy match. 
Atomkjernen kan varieres ved å bruke feks 8 nøytroner; som vil gi deg karbon-14 som, som kjent, er radioaktivt ;)
Del 2 er å fullføre atomet:
Når karbonkjernen først er laget er det ganske greit å bare slenge på noen elektroner - gjerne seks stykker for å lage et standard, nøytralt karbonatom. 
Men hvis du er litt ekstra positiv og glad kan du jo nøye den med feks fem elekroner, så du får et positivt karbon-ion. Er du litt negativ kan du jo slenge på et ekstra elektron så du får et negativt karbon-ion...<3


Del 1 er kanskje lettest å få til hvis du har en sol eller noe likende som gir veldig høy temperatur og veldig høyt trykk ;)



Lykke til <3<3<3






4 kommentarer:

  1. Takk, Sunniva, denne oppskriften har jeg lett etter lenge! Karbon kan liksom brukes til alt...
    For mer uerfarne atomfysikere kan kanskje hydrogen være en begynnelse? Dette kan jo i neste omgang kan blandes til hydrokarboner, som er svært populært blant bilister og andre med stort energibehov.

    SvarSlett
  2. Jeg tror carbonara er enklere. ;)

    SvarSlett
  3. Kult - da er det vel bare å sette igang. Solen er jo ikke lenger unna enn 2,43*10 i -7 lysår unna, så den kan man vel bruke :-)
    Forøvrig takk for et strålende foredrag på Blindern idag.

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...