fredag 13. juni 2014

Ukens bok: en kjernefysikklassiker (Sunniva elsker bøker)

Fredag allerede? Vel, i går var det torsdag og Realfagsbibliotekets sommerfest - og dermed ingen bokanbefaling (som alltid: sorry!), så den kommer i dag, og denne uken kommer en klassiker innen kjernefysikk: Krane "Introductory Nuclear Physics".

Denne boken handler om "alt" i grunnleggende kjernefysikk; fra radioaktivitet, kjernereaksjoner og kjernestruktur (hvordan og hvorfor atomkjernen er bygget opp), til grunnleggende forskning i fagfeltet og forskjellige anvendelser (kjernekraft, nukleærmedisin og astrofysikk, feks <3). Målet med boken er at den skal virke selv om man har ganske liten bakgrunn i matematikk og kvantefysikk...;)

Som en student sier det: 
I used this book for my Int. to Nuc. Phys. course in my undergraduate studies. I had a bad professor, you couldn't understand anything from him, and then I found this book.

This book is an EXCELLENT introduction to nuclear physics. It covers all major topics, and the explenations are clear and readable, and INTERESTING to read. elsker min utgave som er hardback og rød med pen sølvskrift <3<3<3
fine, historiske oversikten


grunnlaget for eksperimentene på syklotronen

my favourite field of science <3<3<3sånn kan atomkjernene finne på å oppføre seg (de sender ut masse forskjellig gammastråling, på mange forskjellige måter ;) )


sååå viktig i kjernekraftverk...

fisjon har faktisk skjedd helt av seg selv, i naturen - for lenge siden, da det var mer uran-235 ifht uran-238 enn det det er i dag(kjerne)astrofysikk - superspennende, og min andre favoritt, nest etter kjernekraft
Merket at jeg bare rett og slett fikk utrolig lyst til å lese MYE mer i Krane nå, fordi den tar for seg så mye, på en så grunnleggende og fin måte; fra hva er kjernefysikk til radioaktivitet, til fisjon og fusjon, og atomvåpen, CERN (og andre store akselleratorer) og nukleærmedisin, helt til (kjerne)astrofysikken (kan man egentlig si det på norsk? På engelsk heter det i alle fall "nuclear astro physics" :D).
Anbefales til alle som virkelig vil lære litt skikkelig, grunnleggende kjernefysikk!


2 kommentarer:

  1. Takker for tipset. Da er boken bestillt :-)

    SvarSlett
  2. Kan ikke Sunniva starte sin lille egen ukens anbefalingbibliotek slik at vi kan spare kloden for felte trær for papir, CO2 utslipp med frakting av bøker fra jeg vet ikke hvor til oss? Utlån av bøker mot rosa champagne for eksempel?

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...