fredag 21. februar 2014

On the front page...

God fredag fineste nøytronstjerner!
I dag, og en uke fremover, er jeg i Morgenbladet - faktisk er jeg midt på forsiden av Morgenbladet med saken "Mysteriet med kvinnene som forsvant"(journalist Maren Næss Olsen - som jeg syns har gjort en utrolig god jobb). 
Saken handler om hvorfor det er så få kvinner med akademisk karriere innen realfagene; for det er liksom masse flinke jenter som starter å studere, ganske mange som tar PhD, også faller det liksom drastisk etter det...:/ Jeg erintervjuet om mine tanker og erfaringer rundt dette, sammen med tre andre kvinnelige professorer (jeg er vel liksom "hun unge", som kanskje kommer til å falle av lasset snart :P )

Stolt av å bli satt i "samme bås" som de tre andre, flotte, kvinnelige realfagsprofessorene - Eli Hole (biofysikk), Ragni Piene (matematikk), og Reidun Sirevåg (biologi). (Mtp at jeg ikke en gang har en doktorgrad så er jeg vel ikke heeelt samme bås, men så er jeg jo en del år yngre óg da ;) )
Også må jeg jo si at jeg ble fornøyd med bildene (fotograf Ellen Lande Gossner), da - man er jo tross alt rosablogger, er man ikke? ;)


Må innrømme at jeg egentlig syns sånn som dette er trist...jeg tror ikke det er veien å gå for å flere kvinner i akademia :/

Flotteste Eli Hole!


Eli Hole er altså den eneste kvinnelige professoren jeg har hatt i noen av de 35 fagene jeg har tatt ved universitetet; hun er dessuten professor i biofysikk - mitt favorittfagfelt ved siden av kjernefysikk (disse to fagfeltene kan henge ganske tett sammen, og det er der, så nærme jeg kan komme opp mot biofysikken at min kjærlighet ligger <3 )
Egentlig tror jeg at Eli Hole nesten vel må være en av mine #realfagsheltinner (hvem er dine #superheltinner/#realfagsheltinner?) - den aller første kvinnen som fikk fast ansettelse ved Fysisk Instiutt her i Oslo. 
At hun da trekker meg frem som et forbilde syns jeg faktisk er ganske stort...<3

Passer veldig godt med denne saken i Morgenbladet nå; nesten som en "teaser" til arrangementet vi skal ha den 7. mars om #realfagsheltinner/#superheltinner/#realedamer. Det blir en full dag på Realfagsbiblioteket, med blant annet en session hvor, blant andre, jeg skal snakke veldig kort og populærvitenskapelig om forskningen min (type 15 minutter). Dette er åpent for alle, og jeg kommer selvsagt tilbake med mer info veldig snart - men det kommer altså til å skje masse den dagen ;)

--------------------

Ellers sitter jeg i skrivende stund og passer på Grys tinn-eksperiment på syklotronlaboratoriet - og er sykemeldt fom. i morgen (har hostet og harket i over en uke nå, og det har flyttet seg mer og mer ned i lungene :/ ). Måtte jo ta kveldsvakten jeg hadde satt meg opp på, siden jeg ikke er døende, liksom, derfor ble det sykemelding fra i morgen, og ikke i dag - men søte Gry kommer ganske snart, da, så jeg skal slippe å sitte her så sent <3. 
Fikk streng beskjed av legen om å ta det rolig, holde meg mest inne (i alle fall ikke stresse), og ikke trene (blæ - nå som jeg endelig var kommet inn i en sånn god driv). Tinn er faktisk utrolig kult fordi det er det grunnstoffet med aller flest stabile isotoper; og det må jeg komme tilbake til en annen dag, for det orker ikke hodet mitt å tenke så veldig mye mer over akkurat nå :/
Beamen var veldig ustabil da jeg kom for et par timer siden, og var kranglete en stund - men heldigvis ser det ut til å ha stabilisert seg nå. Merket jeg bel VELDIG sliten av å løpe frem og tilbake mellom pauserommet og kontrollpulten for å prøve å justere på magneten, og på strømmen og på gassen der en stund...2 kommentarer:

  1. Utrolig viktig artikkel, all kred for å profilere deg og faget/lidenskapen din der, og ellers:) Blir trist av å tenke på at vi faktisk er enda mer konservative mtp kjønnsrollemønstre enn noen gang i etterkrigstida, hva har gått galt? Er det homofobien? Da jeg var liten lekte jeg med begge kjønn, med både biler og dukker om hverandre, i dag nører vi foreldre opp under ekstreme kjønnsroller, barna søker bekreftelse og tillit hos oss og andre venner/venninner, og onde spiraler er i gang... Er sikker på at du kan inspirere mange jenter til å tro på sitt kall og sine valg, stå på videre! En av mine realfagsheltinner er immunologen Polly Matzinger, hørte henne foredra på en konferanse, utrolig fascinerende, nytenkende og beintøff dame med utradisjonell karrierevei.
    Rosa-hilsen Sven

    SvarSlett
  2. Hvorfor er det så få kvinnelige forelesere på Fysisk Institutt? Hvis dere setter inn støtet på begynneremnene, vil alle oppleve en realfagsheltinne eller to. Jeg regnet oppgaver i elektromagnetisme sammen med Gry og hun var drivende god. Det er ingen grunn til at hun ikke skulle kunne forelese emnet. Jeg var på laben en gang Ann-Cecilie hadde med seg studentene sine. Gi den dama en scene! Hvorfor foreleser ikke du? Er det så mange gamle professorer som må sysselsettes eller er det mangel på selvtillit eller ...

    Hilsen en fan

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...