onsdag 28. november 2012

Thoriumrapport :)


Hei alle <3
Nå på mandag ble thoriumrapporten fra Thorium Think Tank publisert, og helt kort så kan vel rapporten oppsummeres slik (2 gode punkter): 

  • De norske thoriumressursene er større enn tidligere antatt
  • Mulighetene til å bruke thorium i eksisterende reaktorer er nærmere i tid (enn tidligere antatt)

Siden jeg dessverre sitter nedsyltet i eksamensstress må dere denne gangen bare ta til takke med en liten notis, og kopi av hva som er sagt i Aftenposten  , men jeg lover selvsagt å gå rapporten nærmere i sømmene ved en litt senere anledning, feks etter eksamen den 13. desember :/ 

Aftenposten skriver bla:
Det radioaktive grunnstoffet kan erstatte uran i kjernekraftproduksjon, og avfallet brytes ned til ufarlig materiale på en brøkdel av tiden.
En av verdens største forekomster av thorium befinner seg på et to kvadratkilometer stort område i Nome kommune i Telemark. Hvor dypt det går, vet foreløpig ingen, men det vil være avgjørende for om mengden er nær minimumsanslaget på 65.500 tonn eller maksanslaget på 675.000 tonn.
Thorium Think Tank ser thoriums betydning i lys av verdens energiutfordringer, der etterspørselen øker raskt, og behovet for energikilder uten CO2-utslipp er stort.
Thorium kan brukes som erstatning eller supplement til uran eller plutonium i kjernekraftreaktorer. Mens et kraftverk som bruker uranbrensel ender opp med avfallsstoffer som må lagres i opptil hundretusener av år, tar det ikke mer enn 300 år før avfallsstoffene fra et thoriumkraftverk er ufarlige. En annen side ved thorium er at det er lite attraktivt til bruk i atomvåpen.
Thorium kan brukes i dagens konvensjonelle reaktorer, men det utvikles nå reaktortyper som i fremtiden vil kunne utnytte thorium mer effektivt. Ikke minst gjelder dette de såkalte saltsmeltereaktorene.


Egentlig syns jeg det er mest gøy, evt frustrerende, å lese leserkommentarene - de vanlige misforståelsene/påstandene florerer jo selvsagt... 
Påstanden om at avfallet fra thoriumbrensel er ufarlig etter 300 år er feks en sannhet med modifikasjoner, det kan være sant altså - med noen forutsetninger :P


Ellers går det selvsagt i eksamenslesing her, men dagen i dag startet med filmopptak for PR-video for MatNat; hva jeg forsker på, hvorfor, og min drivkraft - kjempestas :) I morgen er det tannlegetime *kryssefingrenemasseforatalterbra*, før det blir mer eksamenslesing og kollokviering (sto akkurat ute på kjøkkenet og snakket med en medstipendiat om hvordan i all verden vi skulle klart oss på "lesestudier" som feks medisin eller juss, men det er vel strengt tatt lite sammenliknbart, dog skulle jeg gjerne hatt noen til å lære meg sånn notatfargekoding som jeg har hørt at jusstudentene er rå på...;) )




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...