torsdag 25. april 2013

Så fin :) (radioaktivitet og doser)


Heeei alle :)

I dag bare må jeg snakke bittelitt om (radio)aktivitet - litt som en slags opptakt til Tsjernobyl den 26. april (jeg tror kanskje nesten jeg er litt sykelig opptatt av den ulykken, men det er bare utrolig fascinerende med alt det historiske rundt det, politikken i Sovjet, fysikken i selve ulykken, skjebnene til brannmennene som ikke visste at de gikk og vasset i superaktivt reaktorbrensel osv...jeg burde egentlig finne en eller annen statsviter og en historiker og skrive en bok som tar for seg alle aspektene rundt dette - haha :D ). 

Men, altså, AKTIVITET er antall desintegrasjoner (at atomkjernen sender ut stråling) per sekund, i en gitt mengde/masse. Enheten for dette er Bequerel (Bq), og 1 Bq er det samme som en desintegrasjon per sekund - dette er en veldig veldig liten størrelse.

Feks så er det ca 30 milligram kalium-40 i et gjennomsnittlig voksen menneske (dette er helt naturlig, altså :) ), og kalium-40 er radioaktivt og denne mengden har en aktivitet på ca 4000 Bq (allikevel er det en papirmølle uten like når en liten prøve uran-235 med en aktivitet på 200 Bq skal innføres i landet....:P ). Også har vi jo karbon-14 i kroppen, og denne har en aktivitet på ca 3700 Bq.
Havvann er også radioaktivt, og en liter har gjennomsnittlig en aktivitet på 12 Bq :D


Når vi snakker om stråling og stråledoser og sånn så kommer vi ikke utenom denne - den er bare sååå fiiiin <3 -Og setter ting ganske godt i perspektiv, syns jeg! 
Noen personlige favoritter må vel være:
 • å sove ved siden av et annet menneske gir en dose på 0.05 mikro-Sv
 • spise en banan gir en dose på 0.1 mikro-Sv
 • flytur fra New York til LA: 40 mikro-Sv
 • årlig dose fra kalium i kroppen: 390 mikro-Sv
 • ekstra-dose fra Fukushima i Tokyo: 40 mikro-Sv7 kommentarer:

 1. Og hvordan er sammenhengen mellom bequerel og sievert?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kommer an på hvilket stoff (strålekilde) det er snakk om, og om det er noe du spiser eller drikker, og som eventuelt blir tatt opp i kroppen din osv :)

   Slett
 2. Det ante meg at det var et trøblete spørsmål å gi et klart svar på. :) Men har du noen tall-eksempler, bare for å få en viss formening om forholdene her? Takk for svar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har skrevet noe om det før; her er to bittelitt mer konkrete eksempler :)

   http://rose-blogg.blogspot.no/2012/06/dosebergning-d.html
   http://rose-blogg.blogspot.no/2013/02/sunniva-tipser-sellafield.html

   Også er det ikke det at man ikke kan gi klare svar - man må bare ha konkrete spørsmål ;) (du spurte om noe som ikke kan generaliseres :) )

   Slett
  2. Hehe, ja, det var vel det jeg mente. Men da har jeg fått en viss formening i alle fall, takk. :)

   Slett
 3. Jeg fikk følgende advarsel da jeg gikk inn på denne bloggen:

  Facebook tror at dette nettstedet er utrygt
  Det ser ut til at nettstedet du går til, kan være spam. Hvis du er usikker på om nettstedet er trygt, anbefaler vi at du ikke fortsetter.

  Hva er det du har gjort nå da? :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jøss!
   Dette nettstedet er jo helt trygt :D
   Du kan til og med komme til å lære noe...kanskje det er utrygt ;)

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...