tirsdag 30. april 2013

Radioaktivitetesmåling :D (bilderas)

Hei alle <3
I dag har jeg laget bildereportasje fra radioaktivitetesmåling for dere...:D (burde strengt tatt vært videoblogg - neste gang!)

Saken er nemlig den at Fysisk Institutt har fått en forespørsel fra en som lurte på om han muligens kunne være "besmittet" (kontaminert) med radioaktivitet, fordi han hadde sittet i en stol som han trodde kanskje hadde fått et radioaktivt stoff på seg (thallium lurte han på om det kunne være).
Vi har jo egentlig andre ting å gjøre enn å måle aktiviteten på tekstilprøver, men siden det var en utmerket anledning for bildeserieblogginnlegg så gjorde vi det allikevel :P

Tok på meg hansker egentlig aller mest fordi jeg skulle ta i andres klesting...for jeg må innrømme at jeg ikke hadde noe som helst tro på at prøvene som ble sendt oss faktisk var kontaminert med hverken thallium eller noe annet ;)


Geigertelleren er funnet fram, og ringen måtte selvsagt av for at jeg skulle få på meg hanskene. Elsker forøvrig den store snøballglitreringen som jeg kjøpte på Indiska i romjulen ;)


...og vi er klare for måling! I bakgrunnen sees nuklidekartet, og i forgrunnen sees hele tre forsendelser med tekstilprøver...(må forøvrig slutte å heve øyenbrynene på denne måten - det blir masse rynker av slikt :/ )



Avsenderen lurte på om det kunne være thallium, og så vidt jeg kunne se så måtte det i så fall ha vært thallium-204, siden det er den eneste thallium-isotopen med en halveringstid som var lang nok til at vi kunne målt den. De to sorte thallium-isotopene har uendelig lang halveringstid - de er altså stabile, og dermed ikke radioaktive;)


 Som en referanse målte jeg på kjolen min først...


...også begynte jeg å måle på de forskjellige tekstilprøvene...


...som, surprise surprise, IKKE var radioaktive...





Så dét gjorde jeg etter lunsj i dag - en helt vanlig dag på jobben :P Eller, ikke helt; vi har egentlig annet å bruke tiden på enn å sjekke stoffprøver for radioaktivitet, så plis ikke se dette som en invitasjon til å sende masse ting for å få målt aktiviteten...med mindre du har en meget god grunn til å ha blitt kontaminert, da, selvsagt - da vil jeg gjerne høre :)


mandag 29. april 2013

Oppskriftsmandag: protoner

En ting som er skikkelig bra er protonterapi av kreft (og at det endelig ser ut til å skje noe på protonterapi-fronten i Norge!), og til protonterapi trenger man protoner - derfor; oppskrift på protoner :D

Du trenger:
  • 2 oppkvarker
  • 1 nedkvark


Du gjør:
Bland sammen i riktig forhold - tadaaa, du har et proton :D
Evt så finner du jo protoner i vanlig hydrogen; da bare stripper du hydrogenatomet for elektronet sitt, så det står der nakent igjen - et ensomt proton...når jeg tenker meg om er det antageligvis lettere å gjøre dette enn å starte med kvarker :P

NB: Du må passe på så du ikke blander og prøver deg på 1 oppkvark og 2 nedkvarker, for da får du nøytroner - og nøytroner oppfører seg på en helt annen måte i kroppen, og er ikke spesielt egnet for denne typen kreftterapi/strålebehandling...!

Er så excited over muligheten for protonterapi i Norge at jeg bare måtte lage en Sunniva-collage :D




Protonterapi <3<3<3




Denne helgen...


Goood mandag alle små posemuffins <3

Denne helgen startet fredag ettermiddag med foredrag om hva kjernekraft er, for Natur og Ungdom
Var i utgangspunktet litt "skeptisk" til forsamlingen (jeg vet jo at de er mot kjernekraft, så det var vel litt sånn, kommer de i det hele tatt til å høre på det jeg sier, liksom), men det gikk veldig fint, og jeg ble med noen av dem en liten tur ut og tok et glass vin etter at hele seminaret var over :)

Det var altså ikke bare jeg som holdt foredrag denne fredagen, men det var rett og slett en liten minikonferanse, og etter meg holdt bla Erik Martiniussen foredrag om avfall.
...og jeg klarte selvsagt ikke dy meg da Erik snakket om hva (radioaktivt) avfall er og at det må holdes trygt i 100 000 år; på presentasjonen hans så var avfallet eksemplifisert med plutonium, cesium og strontium, også sa han at dette avfallet som vi må lagre er spaltningsprodukter (fisjonsprodukter). Så da måtte jeg bare påpeke at han var unøyaktig og at det langlivete brenselet i all hovedsak IKKE er spaltningsprodukter, men transuraner, (veldig generelt kan man si at radioaktiviteten fra fisjonsproduktene nesten er borte etter ca 100 år, selv om det fins unntak - men feks en del plutoniumisotoper, som er et transuran, har da denne lange halveringstiden).

Det virket som om han ble litt sur på meg, egentlig, men jeg tenkte liksom sånn at det virker jo som om han vet greit hva han snakker om så det var sikkert bare en liten glipp, og at han kom til å sette pris på å få rettet opp i det han sa slik at han ikke lærer bort noe som er galt...jeg ville i alle fall bare ha sagt at "ja, selvsagt det har du rett i, jeg bare sa litt feil" eller noe...men men, alle er tydeligvis ikke som meg ;) 

Han sa faktisk noe sånn som at siden han ikke hadde begynt å diskutere med meg under min presentasjon så skulle jeg bare være stille under hans, og det var faktisk mange ting han var uenig i med meg, og vi kom til å kunne diskutere i timesvis...men, altså, halveringstiden til cesium-137 eller strontium-90 er da absolutt ikke noe å diskutere (eller, jeg håper da INDERLIG at ikke Erik mener det...).  
Til info så er halveringstiden til strontium-90 ca 29 år, mens halveringstiden til cesium-137 er ca 30 år - dette er ikke diskuterbart! ;)

Som takk for foredraget fikk jeg en kjempesøt, lilla blomst. Når man først skal få blomster er det egentlig veldig kos at det er en potteblomst, for den vil jo (forhåpentligvis) vare en god stund...selv om jeg følte at folk så litt rart på meg der jeg gikk rundt med blomsten utpå kvelden på fredag :P



Lørdag testet Alexandra og jeg endelig ut den fantastiske Frognerborgen i Frognerparken - for en lekeplass! Etter en stund ute dro vi hjem og bakte muffins, siden Alexandra har snakket så mye om muffins i det siste, så da tenkte jeg dette var en koselig lørdagsaktivitet (jammen hadde jeg rett ;) )
På søndag gikk vi en lang tur: Skøyen, Kongsgården (hilste på noen kjempesøte ponnier), Frognerkilen (fikk matet fuglene; både en svane, ender, en gås, duer, måker og en skjære), bort til Color Line hvor vi fikk sett at det faktisk kjørte biler inn i båten, så fant vi en lekeplass hvor det var et helt fantastisk nydelig teppe av blå blomster (husker ikke hva de heter i farten), før vi satte nesen hjemover langs Drammensveien.


Avsluttet helgen med deilig salat i vinduskarmen :)






fredag 26. april 2013

Siden sist @sunnivarose

Her er mine to siste ukers instamoments :)

har akkurat lest ferdig "Golddigger" av Alexia Bohwim - kul og lettlest bok - kommer til å prøve meg på "Frognerfitter" nå // Alexandra pyntet og klar for sin første bursdagsfest - aller helst ville hun ha på seg mine sko :) // fikk tilsendt boken "Naturfag som allmenndannelse" skrevet av professor Svein Sjøberg etter min siste kronikk: "Til Sunniva, med de beste ønsker og oppmuntring!" 



Alexandra er opptatt av bokstaver om dagen, og da er det stas å begynne å øve på å skrive sin egen; de to nederste har hun sittet og gjort helt på egen hånd <3 // jeg har begynt å gå til og fra Blindern, og har samtidig innsett at da er det lurt å bruke fornuftige sko - og så heller bytte på Blindern (er jo faktisk veldig lurt for å spare skoene også) // utsikten mens vi satt og ventet på rektorvalgresultatet; ikke overraskende ble Ottersen gjenvalgt som rektor, men Team Torkil fikk faktisk 42% av de avgitte stemmene... 


mamma og lillesøster Carina ute og spiser tapas etter at vi hadde vært på teater og sett musikalen "Oliver!" - kjempedag og -kveld :D // medstipendiat Terese gjør armtriks mens vi er ute på fredagslønningspils ;) // i morgen kommer visst David Hasselhoff og "flipper burgere" på MENY på Colosseum på Majorstuen - føler han har sunket sånn passe dypt :P


I går passerte jeg forresten 1000 følgere på Twitter - milepæl :P
God helg alle fine <3


27 år siden Tsjernobyl-ulykken


I dag er det et trist jubileum; 27 år siden tidenes desidert verste kjernekraftulykke; Tsjernobylulykken. I den anledning reposter jeg min "seconds from disaster"-analyse av ulykken, som jeg skrev i fjor - til glede for nye, og evt gamle, lesere;)




Bakgrunnsfakta om reaktoren:
Tsjernobylreaktoren var en såkalt RBMK-reaktor (RBMK er et russisk akronym som betyr noe sånt som "grafittmoderert trykkvannsreaktor"): den var veldig økonomisk mtp uranressurser, og den egnet seg til å produsere våpenplutonium.
Det var et velkjent faktum at reaktoren oppførte seg svært ustabilt ved lav effekt, og at SCRAM (når man skrur av reaktoren/kjedereaksjonen raskt ifbm feks en ulykke) tok 10 ganger lenger tid enn vanlig - 20 sekunder ifht 2 sekunder på feks en PWR-reaktor (en vanlig trykkvannsreaktor). Dessuten vil kontrollstavene i de første sekundene de føres inn i reaktoren faktisk aksellerere kjedereaksjonen, heller enn å stoppe den...


Vi befinner oss altså i det som i dag er Ukraina, da Sovjetunionen. Det flotte Tsjernobylanlegget har fått en ny sikkerhetsinstallasjon, som må testes ut, og dette skal skje tidlig om morgenen, lørdag den 26. april 1986. Forberedelsene til testen begynte rett etter midnatt den 25. april 1986.
Fredag 25. april 1986, klokken 01:00: 
Arbeiderene begynner sakte og forsiktig å redusere effekten på kraftverket, den skal gå fra 3200 MegaWatt (MW)  til 700 MW.
Klokken 14:00: KievEnergo ber om at effekten ikke reduseres mer enn den allerhede er, siden elektrisitetsbehovet i Kiev er stort rett før helgen.
Klokken 23:00: Effektreduksjonen tas opp igjen. 9 timer som skulle ha vært brukt til å redusere effekten sakte og forsiktig var dermed tapt, og siden testen skulle gjennomføres om morgenen lørdag 26. april måtte den videre jobbingen foregå i høyere tempo.

Lørdag 26. april, klokken 00:30:
Et plutselig, voldsomt effektfall på reaktoren, ned til 30 MW  (mao: 670 MW lavere enn de skulle totalt). En så lav effekt gir et så lavt trykk at rør som skal være fylt med damp, heller blir rør fylt med vann. Dette fører også til at effekten gjerne faller enda mer, og operatørene jobber dermed på spreng for å få hevet effekten nok til at den planlagte sikkerhetstesten skal kunne gjennomføres dagen etter.

Klokken 01:15: Reaktoringeniøren mener at testen bør avbrytes, men fortsetter å gjøre alt han kan for å få hevet effekten til riktig nivå, i frykt for å miste jobben... For å klare dette bryter han flere sikkerhetsregler. Viktigst av alt er at alle kontrollstaver dras helt ut av reaktorkjernen (ikke tillatt i følge sikkerhetsreglene), og dette gjorde at effekten hoppet opp til 200 MW  (nesten alle kanaler er fylt med vann, og alle kontrollstaver er dratt ut av kjernen...). RBMK-reaktoren er maksimalt ustabil under disse forholdene (dette var kjent, og en britisk sikkerhetsrapport fra mars 1986 konkluderte med at RBMK aldri  ville kunne leve opp til vestens sikkerhetskrav, selv om det var en teknologisk veldig interessant konstruksjon).

Klokken 01:23:40: En operatør trykker på SCRAM-knappen og alle kontrollstavene settes inn i reaktorkjernen. Dette var dråpen som fikk begeret til renne over; effekten i reaktoren økte voldsomt fordi den nederste delen av kontroll/SCRAM-stavene var av grafitt (noe som øker reaktiviteten!).



I kortversjon førte dette til to voldsomme dampeksplosjoner(rørene som opprinnelig var fylt med vann ble på altfor kort tid igjen fylt med damp, og damp tar som kjent mer plass enn vann), som blåste taket av reaktortanken, slik at reaktorkjernen ble liggende helt åpen, og deler av det superaktive brenselet ble slynget ut på bakken.
Grafitten i reaktoren tok så fyr; en kraftig brann som varte i flere dager, og på en effektiv måte spredte innholdet (bla. de svært radioaktive fisjonsproduktene) ut av reaktoren og opp i atmosfæren.

Den desidert verste ulykken i kjernekraftens historie var et faktum.


Tsjernobylkraftverket i bakgrunnen, den fraflyttede "paradebyen" Pripyat i forgrunnen

torsdag 25. april 2013

Møte og foredrag

God ettermiddag alle :)

Dagen i dag startet med frokostmøte hos Rigmor Aasrud, om jenter i IT spesielt - og realfag generelt; sååå hyggelig med sååå mange flotte jenter - love IT! En riktig bra start på dagen, altså :)

"Tinteguri" helt til venstre på bildet - Anita Krohn Traaseth, toppsjef i HP Norge - var kjempesøt, og fortalte meg at hun hadde en lilla-blogg...og sannelig var det ikke sant; denne bloggen kommer jeg definitivt til å følge fremover!


Nå sitter jeg og forbereder morgendagens foredrag for Natur og Ungdom, om kjernekraft - og merker at jeg egentlig "gruer" meg litt :/ Er i alle fall veldig spent på om jeg "kommer igjennom" med fakta, eller om de er så forhåndsbestemt på at kjernekraft er djevelens verk at det er nytteløst... :P Eller kanskje det er jeg som er fryktelig fordomsfull nå?

Hmmm, en god erfaring er det sikkert, uansett ;)

Så fin :) (radioaktivitet og doser)


Heeei alle :)

I dag bare må jeg snakke bittelitt om (radio)aktivitet - litt som en slags opptakt til Tsjernobyl den 26. april (jeg tror kanskje nesten jeg er litt sykelig opptatt av den ulykken, men det er bare utrolig fascinerende med alt det historiske rundt det, politikken i Sovjet, fysikken i selve ulykken, skjebnene til brannmennene som ikke visste at de gikk og vasset i superaktivt reaktorbrensel osv...jeg burde egentlig finne en eller annen statsviter og en historiker og skrive en bok som tar for seg alle aspektene rundt dette - haha :D ). 

Men, altså, AKTIVITET er antall desintegrasjoner (at atomkjernen sender ut stråling) per sekund, i en gitt mengde/masse. Enheten for dette er Bequerel (Bq), og 1 Bq er det samme som en desintegrasjon per sekund - dette er en veldig veldig liten størrelse.

Feks så er det ca 30 milligram kalium-40 i et gjennomsnittlig voksen menneske (dette er helt naturlig, altså :) ), og kalium-40 er radioaktivt og denne mengden har en aktivitet på ca 4000 Bq (allikevel er det en papirmølle uten like når en liten prøve uran-235 med en aktivitet på 200 Bq skal innføres i landet....:P ). Også har vi jo karbon-14 i kroppen, og denne har en aktivitet på ca 3700 Bq.
Havvann er også radioaktivt, og en liter har gjennomsnittlig en aktivitet på 12 Bq :D


Når vi snakker om stråling og stråledoser og sånn så kommer vi ikke utenom denne - den er bare sååå fiiiin <3 -Og setter ting ganske godt i perspektiv, syns jeg! 




Noen personlige favoritter må vel være:
  • å sove ved siden av et annet menneske gir en dose på 0.05 mikro-Sv
  • spise en banan gir en dose på 0.1 mikro-Sv
  • flytur fra New York til LA: 40 mikro-Sv
  • årlig dose fra kalium i kroppen: 390 mikro-Sv
  • ekstra-dose fra Fukushima i Tokyo: 40 mikro-Sv



onsdag 24. april 2013

Sunniva tipser: JAKTEN PÅ VERDENS STØRSTE TALL


På mandag denne uken var det premiere på Jakten på verdens største tall på VG-TV!


Nei, det er selvsagt ikke 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 som er verdens største tall...:P

Verdens kuleste Jo Røislien (og co) har laget matematisk novellefilm - hva  er det å IKKE elske med dét...? ;) Matteroadtrip om store tall, det er jo bare nydelig *smelt og elsk*

Dagens tips og oppfordring: Se på Jakten!

Verdens største mattetallkos fra Sunniva <3

tirsdag 23. april 2013

Oppskriftsamandag på en tirsdag - SALAT


Denne uken er det fin og sunn (student)mat for en rimelig penge på menyen, for man kan jo faktisk spise sunt og bra selv på et ganske stramt budsjett ;)

Har nemlig fått skikkelig dilla på salat av tunfisk, cottage cheese og spinat, som hovedingredienser (til tross for at jeg ikke er student :P).



Du trenger:

  • Tunfisk (jeg pleier å kjøpe First Price sin, for da får du to bokser for ca 8,- og det er en syykt billig måte å spise sundt på :D )
  • Cottage cheese
  • Bladspinat (jeg kjøper somregel en stor pose, og bare pakker inn det jeg ikke bruker, tett i plast, da holder det seg fint i mange dager i kjøleskapet)
  • Sennep - foretrekker grov, gjerne Dijon
  • (Extra virgin) olivenolje
  • Salt og pepper
  • Majones
  • Sitron
  • Evt tomat
  • Evt Stangselleri



Du gjør:
Mos tunfisken i en bolle (hell av vann først), ha oppi ca 1/3-1/2 boks cottage cheese en god dæsj majones (1 ss?), en toppet ts sennep, salt og pepper, saften av ca 1/4 sitron (hadde nettopp noen sitroner som hadde veldig mye saft i seg, og da holdt det faktisk med 1/6 - så da varer jo selv én sitron en stund ) og en slant olivenolje (1-2 ss?). Rør dette godt sammen med en gaffel.
Ta et par never spinat og skyll disse godt, slik at alle jordrester blir borte. Rist av vannet og skjær spinaten i grove strimler. Vend spinaten forsiktig inn i tunfisk- blandingen.
I tillegg liker jeg å skjære opp en stangselleri-stilk og et par tomater og ha oppi - men det fungerer veldig fint uten også; cottage cheesen, tunfisken og spinaten gir masse mat :)
Hvis du har en skikkelig god olivenolje er det forresten godt å dryppe litt av denne over den ferdigblandede salaten ;)

Dette er altså en favoritt hos meg om dagen - og man får virkelig myyye mat for pengene (hvis man tenker på det i tillegg til å være sunn)

Spennende uke...:)

Hei alle <3

Denne uken går det virkelig slag i slag, altså...det er spennende møter forskjellige steder i byen hver dag (Simula, DNB-stiftelsen, Rigmor Aaserud...), bursdag for snilleste Lise, og uken skal avsluttes med foredrag for Natur og Ungdom om kjernekraft - gleder meg egentlig omtrent til alt :)

Og da har jeg dessverre måttet si (midlertidig) nei til noen, fordi jeg er nødt til å prioritere å produsere presenterbare resultater til konferansen vi arrangerer her på Blindern i slutten av mai - skulle bare ønske jeg kunne si JA til alt, for jeg hater egentlig å si nei :/


Nå har jeg akkurat kommet tilbake til Blindern fra Fornebu og Simula, hvor vi har diskutert rekruttering til realfag... Rart å besøke det gamle terminalbygget på Fornebu - det var jo liksom den store porten til det store utlandet da jeg var liten ;)


Når det er vår er det "lov" å bruke rosa solbriller <3 igjen - tror disse er favorittbrillene mine om dagen, altså, og ENDELIG er parkasen byttet ut med skinnjakke (bla.) :D




Note to self i en travel hverdag der det er fryktelig dumt å glemme ting: må huske å fikse selvangivelsen!

-S :)

mandag 22. april 2013

Foredraget på lørdag...

God mandag alle fine <3

For en herlig helg det har vært, så deilig vårvær og masse som har skjedd...
"Høydepunktet" var vel UiO-festivalen på lørdag, og foredraget mitt (altså, høydepunkt for meg, da :P) - og det gikk kjempebra. Var nesten helt fullt i auditorium 1 i Vilhelm Bjerknes hus, og det  var selvsagt stas at så mange hadde kommet inn fra det fine været, for å høre meg snakke om "Myter og misforståelser rundt kjernekraft og stråling" (hjelp, så mange det er å ta av - og jo mer jeg skriver og holder foredrag om dette, jo flere "historier" får jeg...)
Også veldig veldig stas å få være "postergirl" for festivalen i Aftenposten sin sak om festivalen, da ;)

Søte Ingvild tok dette bildet mens jeg sto og messet, og la til denne fine teksten på Facebook:
"Lånte med en geigerteller for å se om kjernefysiker Sunniva Rose er mer radioaktiv enn vanlige mennesker!
Det virker ikke å være tilfellet, men utstråling det har hun ;)"  *smelt*
Her ser dere også at det var ganske nære helt fullt i auditoriet - sååå stas :D 
Syns ikke på dette bildet, men jeg gikk denne gangen for en all pink outfit (rosa bukser, skjorte OG sko), slik at jeg matchet presentasjonen min :P



For de som måtte være interessert så legger jeg foilene fra foredraget her - Enjoy!





fredag 19. april 2013

Teknisk Ukeblad...

Altså, jeg ble tipset om et leserinnlegg i forrige ukes Teknisk Ukeblad, og det var bare helt elsk <3 Det hadde i bunn og grunn det samme hovedbudskapet som jeg hadde i den forrige kronikken min (Dødsatomer selger best), om at strålingshysteriet ifbm. Fukushimaulykken ble tatt helt vilt ut av proposjoner, og jeg må bare være så frekk og gjengi det siste avsnittet i leserinnlegget (som er skrevet av kjemiker ...) - ja, for jeg rett og slett bare elsker det!

"Var det gode grunner til å evakuere den norske ambassaden i Tokyo? Dersom japanske myndigheter skulle legge den samme risikomodellen til grunn for sine ambassadefunksjonærer i Oslo som de norske myndighetene la til grunn i Tokyo, måtte de omgående ha evakuert sin ambassade i Oslo. Problemet er at de har ikke noen steder å flytte den til. De måtte ha flyttet ambassaden sin langt ut av Norge. I Norge tilsvarer bakgrunnsstrålingen noe sånt som 4000 mikrosievert (4 millisievert) på årsbasis - eller drøyt 40 ganger mer enn de norske ambassadefunksjonærene i Tokyo mottok fra Fukushima-utslippene"

Og dette er jo faktisk helt sant. Man får liksom litt perspektiv på ting når man ser på tall <3 og fakta <3
Kunnskap er konge :)

Kommer nok til å nevne også denne lille historien når jeg snakker om Fukushima på UiO-festivalen i morgen... Og apropos så så jeg plutselig navnet mitt på T-banen her forrige dagen - litt moro :P




Ja, også var det denne ukes Teknisk Ukeblad, da, hvor jeg er ukens profil (midtsidepike, til og med)...;)








PS: ryktene sier at jeg er i Aftenposten i dag óg...det er vel ifbm med foredraget jeg skal ha i morgen :)

torsdag 18. april 2013

So true!



Må bare gjengi dette avsnittet fra aftenposten nå på onsdag - et sitat fra Høyre-politiker Nikolai Astrup. Han har sååå rett:
Inntil vi har utviklet kostnadseffektive, globale energiløsninger basert på fornybar energi som kan rulles ut i stor skala vil det være gunstig for verden med atomkraft. I Tyskland ser vi dessverre at atomkraften erstattes av kullkraftverk og at gasskraft er i ferd med å bli utkonkurrert. I et klima- og lokalmiljøperspektiv er det uheldig.

Det kan dessverre virke litt som om ingen av politikerne i artikkelen helt vet hva de prater om hele tiden (altså, kjære SV, hvor i all verden har dere fått tallene for Tsjernobyl-dødsfall fra ?!?), så jeg syns de alle sammen burde komme på foredraget mitt nå på lørdag, og jeg har nå bestemt meg for at jeg kommer til å bruke denne artikkelen som utgangspunkt for foredraget, og plukke den fra hverandre ;) (Det blir selvsagt en god del ekstra jobb for meg, da, men jeg tror det kan bli et veldig bra resultat - og jeg liker best å levere, liksom <3 )


Kjernekraft - frykten for det ukjente?

Bilder av den havarerte Tsjernobylreaktoren, og nå i 2011 problemene ved Fukushima-kraftverket, har gitt kjernekraften et dårlig rykte. Er det ufortjent?
Sunniva Rose
Sunniva Rose
Strålingens faktiske virkemåte er ukjent for de fleste, og “frykten for det ukjente” ser ut til å stå sterkt. Sunniva Rose vil se nærmere på radioaktivitetens natur, og hva som er avgjørende for “farlighetsgraden” av strålingen; for mennesker spesielt, men også miljøet generelt. Gjennom foredraget vil hun oppklare noen vanlige myter og misforståelser rundt stråling, og spesifikke historier fra ulykkene i både Tjsernobyl og Fukushima.
Ved Sunniva Rose, stipendiat i fysikk ved UiO.










Nå skal jeg løpe opp til valgvake med søteste og beste Torkil og Tobias; jeg er vel ikke så kjempespent hvem som faktisk blir valgt til rektor, men jeg ER spent på fordelingen av stemmer...snakkes <3


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...